Barski srednjoškolci snimili film o vršnjačkom nasilju

Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola iz Bara, u saradnji sa NVO Bubulj, realizovala je uspješno edukativni filmski projekat Preobražaj. Tematika filma je vršnjačko nasilje, realizaciju projekta podržala je Opština Bar, a glumci su učenici i profesori ove barske škole.

Koliko je njihov projekat važan srednjoškolcima iz Bara je postalo jasno tek na premijeri, koja je upriličena 10. novembra u Domu kulture. Shvatili su da su uradili nešto značajno i da su na poučan način obradili goruću temu. Bili su i glumci i, na neki način, kreatori filma jer su scene nasilja sami osmislili.

Zato najveće zasluge za film pripadaju upravo njima, jer se tu posebno istakla učenička kreativnost. Bilo da su glumili nasilnike, žrtvu ili su imali neku drugu ulogu u filmu bili su važna karika u lancu gdje svi moraju funkcionisati kao tim da bi projekat bio uspješno realizovan.

Glumci – učenici barske škole pokazali su, kako ističe njihova profesorica Mirjana Savićević, da volja, ozbiljnost i upornost čine čuda.

„Oduševljenje, entuzijazam i avanturistički duh su uvijek prisutni kod članova filmske sekcije i nikad ne jenjavaju. A to je dobar znak! Možda ih ubrzo opet vidimo na velikom bioskopskom platnu u nekom novom filmskom poduhvatu“, kazala je Savićević.

Adisa Avdić u filmu tumači lik Jace, koju je maltretirala grupa učenika iz odjeljenja. Ona je izrazila zadovoljstvo što je mogla da pruži svoj doprinos u jednom ovako važnom projektu.

„Film je prevazišao moja očekivanja.Mislim da smo svi ponosni što smo dio ovog tima. Sasvim slučajno sam ušla u cijelu priču. Bilo mi je neprijatno da odbijem profesoricu Mirjanu, pa sam odlučila da prihvatim poziv. Sada znam da sam donijela ispravnu odluku“, kazala je Avdić.

Enesa Sukić imala je priliku da se u filmu nađe u ulozi glavne nasilnice Hane. Bila je, kako ističe, prilično skeptična jer se plašila da li će uspjeti da iznese ulogu kako treba zato što je po prirodi potpuno drugačija od Hane.

„Kada me profesorica Mirjana pozvala da glumim u filmu imala sam veliki strah da li ću uspjeti, budući da do sada nijesam imala prilike da učestvujem u nečem sličnom… Na setu je uvijek bilo smijeha, šale, pozitivne energije i predivne saradnje. Dejan Senić nam je davao slobodu da unosimo novine u scenario, da se dogovaramo oko kadrova, odjeće… Ovo snimanje će mi ostati u divnom sjećanju zbog sjajne atmosfere i ekipe“, kaže Sukić, uz koju se, u liku nasilnice, na filmskom platnu našla i Belma Nikezić.

„Za snimanje sam se prijavila sasvim slučajno. U početku nijesam znala da će to biti ovako ozbiljan projekat… Snimanje filma je prilično komplikovano. Međutim,uz šalu i profesionalnost cijelog tima vrijeme brzo prođe… Na premijeri sam bila mnogo uzbuđena i jedva sam čekala da vidim kako sve izgleda kada se kadrovi slože u film. Moram priznati da sam bila oduševljena“, kazala je Nikezić.

Naslinicu u Preobražaju glumi i Nikoleta Đaković, koja kaže da je film prevazišao sva njena očekivanja.

„Na snimanju mi je bilo lijepo zato što je ekipa bila sjajna pa smo se odlično provodili. Ovo je izuzetno iskustvo. Film je premašio moja očekivanja, a premijera je ostavila veoma jak utisak na mene“, kaže Đaković.

Dženanu Skenderoviću ovo nije prvo filmsko iskustvo. Imao je prilike da bude dio sličnih projekata.

„Nije mi prvi put da glumim na filmu. Veoma sam zadovoljan krajnjim rezultatom i moram reći da je ovaj film premašio moja očekivanja. Radili smo kao tim i smatram da smo uspjeli da dočaramo napisane scene. Imali smo slobodu da predlažemo svoje ideje i da dorađujemo postojeće“ , kaže Skenderović.

Marija Nikotić, učenica koja u filmu sluša prezentaciju o nasilju, ističe da je za nju snimanje filma bilo jedinstveno iskustvo.

„Pored toga što smo se upoznali sa samim procesom stvaranja filma imali smo priliku da se zabavljamo i družimo. Sigurna sam da je svako od nas naučio nešto novo i uživao na snimanju“, kaže Nikotić.

Za Alena Arslanija ovo je prvo učešće u jednom filmskom projektu i sa njega nosi sjajne utiske.

„Uživao sam u radu na filmu. Ekipa je bila sjajna i divno smo se provodili. Film je poučan i siguran sam da će se mnogi učenici, kada odgledaju film, zapitati da li možemo nešto da promijenimo ,da pomognemo žrtvama nasilja ili da promijenimo one koji imaju nasilno ponašanje“, smatra Arslani.

Odgledati dobar film Emilu Bibeziću uvijek je bilo zanimljivo, pa ga je zanimalo i kako jedan film nastaje. Snimajući Preobražaj imao je priliku da to sazna „iz prve ruke“.

„Uvijek me zanimalo kako filmovi nastaju. Dobio sam mogućnost da se upoznam sa tim procesom. Iskoristio sam tu zanimljivu i nesvakidašnju priliku. Ponosan sam što sam učestvovao u jednom ovakvom projektu. Zahvalan sam profesorima i organizaciji NVO Bubulj što su me uključili u ovu interesantnu i edukativnu priču“, kaže Bibezić.

Anida Alić i Selma Vukić, učesnice prezentacije, odlučile su da ove godine budu dio filmske sekcije. Ubrzo su dobile zanimljivu ponudu od profesorica koje vode filmsku sekciju.

„Snimiti film je pravi izazov. To je prilika koja se ne propušta. Nadamo se da ćemo imati još ovakvih projekata. Čast nam je što smo imale priliku da sarađujemo sa ovakvim profesionalcima kakvi su članovi NVO Bubulja“, kazale su one.

Anastasija Pavlović, još jedna članica ekipe koja sluša i komentariše vršnjačko nasilje, kaže da je za nju „ovo bila prilika da nauči nešto novo i upozna se sa procesom filmskog stvaranja“.

„Sam tekst me je oduševio još dok sam ga prvi put čitala. Ekipa koja je sa mnom radila bila je izuzetno zabavna“, ističe Pavlović.

Fim možete pogledati na sljedećem linku: Preobražaj – kratkometražni igrani film (official) – YouTube

Izvor: Portal Bar

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply