Izgradnja vrtića u Baru počeće narednog ljeta?

Foto: Bar info

Izgradnja vrtića JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ u Baru, nakon višegodišnjih najava i problema zbog promjene lokacije, mogla bi početi sredinom naredne godine.

Kako je najavljeno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, za nekoliko dana biće raspisan konkurs za idejno rješenje, nakon čega će uslijediti višemjesečna procedura za izgradnju objekta, vrijednog dva i po miliona eura.

Direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Slavica Ilinčić ističe da će konkurs biti objavljen nakon dvije godine.

„To znači da će vrtić početi da se radi na lokaciji koja odgovara svima u Baru – i mještanima i lokalnoj upravi, a i Ministarstvu prosvjete, nauke, kultuire i sporta, koje je uložilo napor da dođe do kvalitetnog rješenja, koje je sada u rukama kolega iz Ministarstva urbanizma“, navela je Ilinčić gostujući u emisiji Boje jutra TV Vijesti.

Prema najavama glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića, konkurs, koji će biti raspisan 5. novembra trajaće do sredine januara naredne godine. Pravo učešća imaju sva pravna i fizička lica sa teritorije Crne Gore, ali i iz okruženja i svijeta.

Žižić navodi da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma potrošiti minimum neophodnog vremena za cjelokupnu proceduru, pa očekuje da će radovi moći da počnu početkom ljeta.   

„Mora da se odradi procedura, nakon konkursa žiri ima 15-20 dana da napravi selekciju radova. Tada će se iskristalisati najbolji rad po kojem će se raditi glavni projekat. Taj najbolji rad najvjerovatnije, kako to praksa dokazuje, nikad nije savršen i onda se prilagođava sugestijama žirija. Čitava procedura se potom seli u Upravu javnih radova, koja raspisuje tender za izbor izvođača. Prvoizabrani izvođač zatim angažuje projektni biro koji treba da napravi glavni projekat. Tek onda se ulazi u realizaciju i počinje izgradnja“, objasnio je Žižić.

Vrtić u Baru biće izgrađen na lokaciji, koja se nalazi u blizini Centra za suptropske kulture Biotehničkog fakulteta, u zahvatu DUP-a Topolica-Bjeliši, a ne u dvorištu Gimnazije, kako je u početku bilo planirano.

O izboru nove lokacije javnost je obaviještena u martu ove godine. Novi objekat vrtića u Baru investicija je vrijedna dva i po miliona, a obezbijeđena je kao dio kreditnog aranžmana Vlade sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope iz decembra 2013. godine. Tim ugovorom obezbijeđeno je 10 miliona eura za izgradnju sedam vrtića, a ukupna vrijednost projekata, sa učešćem države, je 17 miliona eura.

Prema prvobitnom planu, vrtić je trebalo da bude izgrađen u dvorištu barske Gimnazije “Niko Rolović”, gdje je, iz tog razloga, posječeno 90 čempresa starih 100 godina. Nakon toga građani su organizovali proteste, nakon kojih su nadležni odustali od gradnje na toj lokaciji.

U februaru 2019. Upravi javnih radova je naloženo da raskine ugovor o gradnji vrtića u Baru, da uredi postojeću lokaciju, između ostalog, i sadnjom 90 čempresa.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply