Do petka prijave za doMEn školu programiranja

Foto: doMEn

Kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i ove godine organizuju besplatnu DoMEn školu programiranja namijenjenu osnovcima i srednjoškolcima. Škola počinje sa radom u subotu, 23. oktobra, a prijave za sve učenike biće otvorene do petka, 22. oktobra, u 12 časova. Kako je broj mjesta ograničen, potrebno je da se učenici prijave popunjavanjem forme koja se nalazi na portalu www.stemedukacija.me, a u zavisnosti od interesovanja, organizatori će sprovesti inicijalno testiranje.

Časovi će biti organizovani subotom, u prostorijama Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Podgorici. U skladu sa razredom koji pohađaju i nivoom znanja iz oblasti programiranja, polaznici će biti podijeljeni u nekolika grupa. Osnovci, učenici VII, VIII i IX razreda, koji prethodno nijesu imali prilike da uče programiranje, steći će svoje znanje radeći u programskom jeziku C++ svake subote. Srednjoškolci, od I do IV razreda, koji takođe prethodno nijesu učili programiranje, izučavaće programski jezik Java svake druge subote. Ovog polugođa, sa radom će početi i napredne grupe koje će činiti učenici sa predzanjem iz oblasti programiranja.

Direktor kompanije doMEn Predrag Lešić smatra da uspjeh škole programiranja leži u programu kursa koji su osmislili njeni profesori. “Posvećeni profesori Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore osmisli su program po kojem već deceniju uspješno uvode mlade u svijet algoritama i programiranja, a koji je bio i polazna tačka za mnoge uspješne programere i softverske inženjere. Zavisno od predznanja, djeca mogu krenuti od početničkog nivoa ili biti polaznici napredne grupe. Na taj način, omogućavamo djeci, ne samo da zakorače u svijet programiranja, već i da oni koji su stvarno zainteresovani unaprijede svoja znanja kroz složenije zadatke i projekte“, ističe Lešić.

Učenici koji su već bili polaznici nekih od početnih kurseva potrebno je da popune prijavnu formu, a organizatori će ih kontaktirati radi dalje organizacije u nekoliko naprednih grupa koje će ih pripremati za nacionalna i međunarodna takmićenja. Za sve dodatne informacije, svi zainteresovani mogu posjetiti portal www.stemedukacija.me ili pisati na mail [email protected].

Kako je broj polaznika ograničen, organizatori napominju da na YouTube kanalu portala STEM edukacija postoje video lekcije u početnim kursevima za programski jezik C++, Scratch i Java. Kursevi su snimljeni i objavljeni tokom pandemije virusa korona, a cilj je bio omogućiti svoj djeci u Crnoj Gori da samostalno kod kuće mogu učiti osnove programiranja. Kurs u programskom jeziku Java biće dopunjen novim video lekcijama koje će prikazivati složenije zadatke i funkcije.

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Od samog početka ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Nastava je svake godine u potpunosti besplatna, i predviđena je za učenike svih osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori. Do sada je kroz kurseve ove škole prošlo preko hiljadu mladih.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply