Pentaxim vakcine stižu do sredine oktobra

Nove količine vakcine Pentaxim, koja je u kartonu obavezne imunizacije djece, trebalo bi da budu isporučene domovima zdravlja do sredine oktobra, kazali su u zdravstvenoj ustanovi Montefarm.

Oni su potvrdili navode roditelja, koji su nam se obratili ovih dana povodom nestašice petovalentnih vakcina. Smanjene zalihe Pentaxima u posljednjih petnaestak dana su i razlog što se redovna vakcinacija tom vakcinom odlaže u nekim domovima zdravlja.

„Vakcina Pentaxim je redovno isporučivana svim domovima zdravlja na teritoriji Crne Gore tokom cijele godine, uprkos našem dodatnom angažovanju kada je u pitanju masovna vakcinacija protiv SARS-CoV-2 i problemima nabavke vakcina uopšte na tržištu Evrope“, kazali su iz Montefarma, potvrđujući da su u posljednjih 15-ak dana smanjene zalihe ove vakcine.

„Za sada imamo najavu o pristizanju novih količina do sredine oktobra tekuće godine. Ono što je važno napomenuti jeste činjenica da se ova vrsta vakcine nalazi u kartonu obavezne imunizacije djece i može se tolerisati odlaganje vakcinacije, što je nekada uslovljeno trenutnim zdravstvenim stanjem djeteta, i ne može uticati na imunitet jer su namijenjene upravo stvaranju cjeloživotne zaštite od jednog broja zaraznih bolesti“, pojasnili su iz Montefarma.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply