Policije više zemalja zajedno u borbi protiv seksualnih predatora

Foto: Vijesti/B.Pejović

U saradnji sa Europolom i policijskim službama Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, crnogorska policija pokrenula je međunarodnu kampanju pod nazivom Reci ne! čiji je cilj sprečavanje i istraživanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu i jačanje policijske saradnje u borbi protiv tih zločina širom Zapadnog Balkana.

“Kao što ne postoje granice za počinioce seksualnog zlostavljanja djece i adolescenata na mreži, ne bi trebalo biti ni granica u zajedničkoj borbi za sprečavanje, otkrivanje i istragu ovih zločina“, kazao je rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala Jakša Backović na konferenciji za novinare.

Navodeći da su istraživanje i sprečavanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu i jačanje policijske saradnje u borbi protiv ovih zločina prioritet crnogorske policije, on je podsjetio da je u Upravi policije formirana Grupa za borbu protiv krivičnih djela visokotehnološkog kriminala, čiji se službenici, između ostalog, bore protiv dječije pornografije na internetu. Operacija “Posmatrač”, koja je započeta 2016.godine je do sada rezultirala podnošenjem krivičnih prijava protiv 10 osoba prilikom koje je zaplijenjeno više od 400.000 fotografija i video snimaka, oduzeto više mobilnih uređaja. kao i lap topova i personalnih računara.

Backović je istakao da je cilj kampanje da se skrene pažnja na pitanje seksualnog zlostavljanja djece i adolescenata u regiji.

On je naveo da je seksualno zlostavljanje djece posebno teško krivično djelo sa dalekosežnim i teškim posljedicama po žrtve.

„Još je lakše počiniti ove zločine na internetu, jer internet pruža počiniocima lak, anoniman i jeftin pristup chat sobama, forumima, web stranicama i društvenim mrežama, što su okruženja u kojima djeca i mladi provode puno vremena“, kazao je Backović.

U ovom regionu, dodaje, još je manje prepreka za seksualno zlostavljanje na internetu, jer počinioci i žrtve dijele sličnu kulturu i jezik.

„Zbog ovih veza, oni mogu lako započeti razgovor, a ni uspostavljanje fizičkog kontakta između djeteta i počinioca nije teško. Tokom zaključavanja, kada su predatori, kao i svi drugi, bili primorani da ostanu kod kuće, provodili su više vremena na računarima i drugim pametnim uređajima, a to se odrazilo na povećanu potražnju za materijalima za seksualno zlostavljanje djece”, kazao je Backović.

Prema Europolu, u nekim državama članicama potražnja se povećala i do 25 procenata.

„Kada je dijete seksualno zlostavljano na internetu, šteta je još veća, jer kao žrtve moraju živjeti sa činjenicom da fotografije i video zapisi koji prikazuju najgore trenutke njihovog života kruže internetom i da ih mogu vidjeti svi, uključujući njihove prijatelje, rodbinu, nastavnike, kao i buduće poslodavce. Prema Internet Watch fondaciji, većina materijala o seksualnom zlostavljanju djece nalazi se u EU”, naveo je Backović.

U kampanji koja je pokrenuta u četvrtak, 23. septembra, predstavnici Europola i brojnih policijskih snaga zapadnog Balkana, zajedno sa slovenačkom policijom, poslali su poruku javnosti da u njihovoj zajedničkoj borbi ne postoje granice u otkrivaju i istraživanju ovih zločine, kao što nema granica za počinitelje seksualnog zlostavljanja djece i adolescenata na internetu.

„Istražitelji seksualnog zlostavljanja djece rade zajedno na formalnom i neformalnom nivou, razmjenjujući iskustva, organizujući zajedničku obuku i pružajući prekograničnu pomoć u istragama slučajeva seksualnog zlostavljanja iz kojih dijete i počinitelj dolaze iz različitih zemalja. Sprečavanje i istraživanje seksualnog zlostavljanja djece i jačanje policijske saradnje u borbi protiv ovih zločina širom Zapadnog Balkana su prioritet crnogorske policije, Europola, Evrospke Unije kao i zemalja iz okruženja”, ističe Backović.

Načelnik Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju INTERPOL Europol SIRENE Dejan Boljević je, između ostalog, kazao da je cilj kampanje povezivanje istražitelja koji se bave suzbijanjem seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja djece (posebno na internetu) iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, kao i Bosne i Hercegovine. Cilj je, kako navodi, i uspostavljanje mreže stručnjaka za buduću saradnju i prevenciju seksualnog zlostavljanja djece, a sve u cilju poboljšanja prevencije i istraga u vezi ovih krivičnih djela.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply