Prvaci iz nikšićke Župe još bez besplatnih udžbenika

Učenici prvog razreda područnog odjeljenja OŠ „Dušan Bojović“ iz Liverovića u nikšićkoj Župi još nijesu dobili besplatne udženike, iako je od početka školske godine prošlo već mjesec dana.  

Jedan od roditelja Dragoljub Radulović ističe da su do sada bili strpljivi, čekajući da i njihova djeca ostvare to pravo, ali da više ne žele da ćute o tome. Više puta su se obraćali upravi škole, ali njihova djeca i dalje nastavu pohađaju bez knjiga.

Radulović navodi da se njegov sin radovao prvom školskom danu, knjigama, novom životnom iskustvu.

„Nije moje dijete jedino. U Liverovićima, u područnom odjeljenju Osnovne škole “Dušan Bojović” ima sedam prvačića i nijedno od njih nije dobilo udžbenike iz kojih su trebali već mjesec da uče. Bili su roditelji više nego strpljivi, prihvatali svakodnevna obećanja od rukovodstva škole po onoj uobičajenoj: Biće knjige sjutra. Juče nas je novoimenovana direktorica Ljiljana Papić obavijestila da moramo još biti strpljivi i da ovaj problem nije evidentiran samo u našoj školi. Dakle, u Nikšiću, a možda i drugim opštinama ko zna koliko djece ima koja nijesu dobila obećane knjige. Ovo je tužno, žalosno i jadno. Kako naći riječi opravdanja za đaka prvaka, kako da mu se objasni zbog čega mu je prazna nova đačka torba, kakvu im to poruku šaljemo”, pita se Radulović.

Istakao je da se nada da će i ostali roditelji čija djeca nijesu dobila udžbenike dići glas, jer je ovo, kako smatra on, klasičan primjer diskriminacije to od strane onih koji treba da omoguće djeci da imaju sve uslove za normalno školovanje.

U obraćanju roditeljima v.d. direkorica škole Ljiljana Papić tvrdi da je svakodnevno zvala Zavod za udžbenike i nastavna sredstav i da su joj oni tvrdili da će knjige stići još prošle sedmice.

„Posljednji put su mi kazali da udžbenici stižu u petak, subotu ili ponedjeljak, no s obzirom na to da su već nekolika puta odlagali može se desiti ni da sjutra ne stignu. Kako bismo premostili ovaj period dok ne stignu knjige, moj predlog bi bio da svi učenici rade na kopiranim stranam knjiga. Kada stignu novi udžbenici nećemo se vraćati unazad i popunjavati prazne stranice, već ćemo samo zalijepiti listove na strane knjige. Ovo važi za sve učenike. Niko neće koristiti udžbenike dok ne stignu oni koji nedostaju i na ovaj način nećemo podijeliti učenike i neće biti da ih neko ima, a neko nema“, navela je u tom obraćanju Papić.

Kako tvrdi ona, njihova škola nije jedina koja se suočila sa tim problemom.

„Knjige ne mogu da se kupe u knjižarama i ne postoji način da ih nabavimo dok nam ih ne pošalje Zavod. Zajedno sa učiteljima sam pokušala da dođem do rješenja, ali je ovo, za sada, jedino što možemo učiniti“, zaključuje direktorica, pozivajući roditelje da, ako ga imaju, predlože bolje rješenje, jer im je svima zajednički cilj – da sarađuju na dobrobit učenika.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply