Trudnicama preporučeno da prime Pfizer vakcinu

Trudnicama sa komorbiditetima, odnosno pridruženim bolestima, kao i onima koje su na radnom mjestu izložene povećanom riziku od infekcije preporučuje se da prime vakcinu protiv koronavirusa, i to proizvođača Pfizer, najnovija je preporuka Instituta za javno zdravlje CrneGore, donijeta na osnovu stavova Nacionalnog stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG).

Savjetuje se vakcinacija i ostalih trudnica koje iskažu interesovanje za to, u dogovoru sa ginekologom koji prati trudnoću. Iz Instituta su istakli da se preporučuje da se vakcinacija obavlja nakon prva tri mjeseca trudnoće zbog predostrožnosti.

„Preporučena je vakcina proizvođača Pfizer jer za ovu vakcinu postoji najviše podataka. Takođe, savjetuje se i vakcinacija dojilja koje to žele, a takođe su preporučene mRNA vakcine (Pfizer)“, saopšteno je iz Insituta.

Viši konsultant za zdravlje UNICEF-a u Crnoj Gori dr Senad Begić pojasnio je nedavno da je jedan od najbitnijih razloga zbog kojih bi dojilje trebalo da se vakciniši činjenica da se u majčinom mlijeku antitijela koja ona stvori koncentruju u dovoljnoj mjeri da pruže pasivnu zaštitu za dijete koje doji.

Jedna od stavova Nacionalnog stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju odnosi se i na vakcinaciju djece. Predlaže se da vakcinu prime i djeca uzrasta od 12 do 17 godina koja imaju komorbiditete i djece koja u porodici imaju lica sa značajnom imunosupresijom (onkološki pacijenti, HIV/AIDS…).

„Vakcinacija djece se može sprovoditi samo dostupnom mRNA vakcinom (Pfizer). Vakcinisati se mogu i ostala djeca uzrasta 12 – 17 godina koja ne pripadaju navedenim grupama, uz konsultaciju sa pedijatrom i uz saglasnost roditelja/staratelja“, naveli su iz Insitutta za javno zdravlje.

Osim ovih preporuka, NITAG je zauzeo stav i u vezi kombinovanja vakcina AstraZeneca i Pfizer u izuzetnim slučajevima, kao i postupku uvođenja treće doze vakcine za sada isključivo kod klinički izuzetno osjetljivih/ranjivih osoba koje nijesu razvile antitjela nakon vakcinacije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply