Sa tržišta povučeni sladoledi Snickers i Twix i voćni jogurt Dukatos

Sladoledi Snickers i Twix, kao i voćni jogurt sa ribizlom proizvođača Dukatos povučeni su sa crnogorskog tržišta zbog sumnje na prisustvo pesticida etilen-oksida. Da li tog zabranjenog hemijskog jedinjenja ima u spornim proizvodima utvrdiće Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitame poslove, koja je sve serije sladoleda i spornog voćnog jogurta prije dva dana povukla sa tržišta i poslala na analizu.

Sladoledi snickers, twix, bounty i M&M povučeni su prvo sa hrvatskog, a juče i sa srpskog tržišta zbog utvrđenog prisustva pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.

„Uprava za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove povukla je prije dva dana sa tržišta sporne serije sladoleda lot od Snickers-a i jedna od Twix-a i to je poslato na uzorkovanje. Takođe, povukli smo i Dukatosov jogurt sa ribizlom radi provjere etilen-oksida“, kazala je Biljana Blečić iz Uprave za bezbjednost hrane.

Prema njenim riječima, sve ukazuje na to da je problem nedozvoljeno prisustvo pesticida etilen-oksida u aditiv smjesni, a koja se koristi i za sladolede i za voćni jogurt. Zbog toga su iz Uprave osim sporne serije pomenutih sladoleda i jogurta na analizu poslali sve serije koje su se nalazile na tržištu.

„Ukoliko se utvrdi da su sporni proizvodi ispravni, oni će biti vraćeni na tržište, a ako bude potvrđeno prisustvo etilen-oksida biće uništeni o čemu ćemo obavijesti ti javnost“, rekla je Blečić.

Izvor: Dnevne novine

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply