Besplatni udžbenici u štampi, način raspodjele još nije poznat

Besplatni udžbenici koje od ove godine treba da dobiju svi učenici osnovnih škola u Crnoj Gori su u štampi, ali i dalje nije poznato na koji način će biti organizovana raspodjela niti kada. Takođe, nije poznato ni da li će djeca biti u obavezi da dio školske literature, po završetku razreda, vraćaju kako bi ih koristile mlađe generacije. Sva ta pitanja trebalo bi da budu obuhvaćena podzakonskim aktima koje mora da donese Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.  

Od usvajanja novog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji predviđa besplatne udžbenike, prošlo je skoro dva mjeseca. Iz resora prosvjete još prije nekoliko sedmica saopštili su da je štampa udžbenika u toku, ali više informacija o tome nijesu mogli da nam daju u PR službi Ministarstva. Upitani na koji način će biti organizovana raspodjela, uputili su nas na Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore.  

Iz  te ustanove kazali su za portal Roditelji.me da je „Zavod preduzeo sve zakonima propisane radnje sa ciljem blagovremenog obezbjeđivanja udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Crnoj Gori“.

„Takođe, štampa pomenutih udžbenika je započeta, na osnovu potpisanih ugovora sa najpovoljnijim ponuđačima. Ostala pitanja moraju biti uređena podzakonskim aktom koji je Ministarstvo u obavezi donijeti do 90 dana nakon usvajanja Zakona kojim se priznaje pravo na besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola“, istakli su nadležni u ZUNS-u.

Ta ustanova je danas uputila i dopis Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, u kojem su im predložili način zajedničkog djelovanja u cilju efikasne distribucije udžbenika do škola.

Iz Zavoda su takođe naveli da ove godine neće biti izmijenjenih izdanja udžbenika za osnovne škole.

“Predmet javne nabavke odnosio se na udžbenike i sadržaje koji su važili u momentu raspisivanja javne nabavke tj. u aprilu mjesecu tekuće godine”, kazali su iz ZUNS-a.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply