Arheološka škola za djecu do 20. avgusta u Budvi

U gradskom parku Budve, preko puta hotela Majestic, ove sedmice počela je sa radom Međunarodna ljetnja arheološka škola za djecu – Arheolab, a projekat koji se već tradicionalno organizuje osam godina trajaće do 20. avgusta.  

Arheološka škola namijenjena je djeci uzrasta od pet do 13 godina i održava se svakog dana, osim subote i nedjelje, u periodu od 10 do 13 časova. Vodi je Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove. Škola će tradicionalno biti održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već osmi put zaredom, a ovog puta u skladu sa svim propisanim mjerama za sprečavanje širenja virusa COVID-19.

Polaznici će, kako najavljuju organizatori, imati priliku da na jednostavan i interesantan način direktno dođu u kontakt sa arheološkim istraživanjima.

„Učestvovaće u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenom boksu ispunjenom slojevima zemlje pronalaziće predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima. Sve to će raditi da bi stekli znanje i uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom dešifruju. Jednostavno rečeno, cilj je da djeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan“, navode iz JU Muzeji i galerije Budva.

Biće organizovane i posjete Muzeju grada Budve svakog ponedjeljka, a tokom radionice je planiran i obilazak arheološkog lokaliteta u Risnu.

Partneri u realizaciji Međunarodne ljetnje arheološke škole „Arheolab“ su JU Morsko dobro i Komunalno preduzeće Budva.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply