Prekinuti sa prepucavanjima i odlučivati u skladu sa interesima djece

Udruženje Roditelji se pridružuje oštrom protestu nevladinih organizacija koje se bave ljudskim pravima i zaštitom od nasilja u porodici zbog odluke o pomilovanju samohranog oca koji je, kako je javnost upoznata, godinama odbijao da dozvoli majci da gleda djecu koja su njemu povjerena na starateljstvo.

Udruženje poziva nadležne institucije sistema da prekinu sa međusobnim prepucavanjima i da u svakom momentu budu svjesni toga da se odluke koje se tiču djece u Crnoj Gori moraju donositi isključivo u interesu djece, a u skladu sa važećim propisima i međunarodnim dokumentima.

Podsjećamo da je Predsjednika države donio prošle sedmice odluku, na osnovu mišljenja Ministarstva pravde i ljudskih prava, a nakon toga se od nje ogradilo Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Nije jasno da li su odluka Predsjednika i Mišljenje Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava uvažili stavove i preporuke stručnih radnika koji moraju biti do detalja upućeni u dešavanja u ovoj porodici? Osim toga pitamo se kakva se poruka ovakvim odlučivanjem šalje svim onim roditeljima koji se ogluše o odluke sudova i sudske presude, i ne dozvoljavaju drugom roditelju da gleda sopstvenu djecu.

Da li se ovom odlukom ohrabruju roditelji da mogu raditi mimo zakona, i zbog toga budu pomilovani?

Moramo se zapitati i kako ovakve odluke utiču na djecu koja žive u izuzetno složenoj životnoj situaciji, a nedavno su doživjela nasilje i od institucija i javnosti. Da li je ovaj slučaj riješen u njihovom najboljem interesu ili smo se vratili na početak nakon kojeg će im se ponovo dešavati mučne scene?

Vjerovali smo da će ovaj slučaj, koji je pokazao veliki broj propusta i kršenje niza prava djece barem u nastavku imati pravdeniji scenario, ali se to nažalost nije dogodilo.. Zbog svega navedenog, molimo nadležne da u narednom periodu imaju bolju koordinaciju i saradnju i donose odluke kako bi ovoj i svakoj porodici koja se nađe u sličnoj situaciji bila obezbijeđena kvalitetna i pravedna podrška, u skladu s važećim propisima.

Ne zaboravimo da djeca imaju pravo na oba roditelja, da moraju biti zaštićena od svih vidova nasilja, kao i da su partneri roditelji i onda kada partneri prestanu da budu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply