Više djece zadobilo prelome zbog neadekvatnog korišćenja ljuljaške na Zabjelu

Foto: Glavni grad

Veći broj djece povrijeđen je u posljednja dva mjeseca u parku na Zabjelu, na ljuljašci koja je namijenjena njihovim vršnjacima koji su u invalidskim kolicima. Svi oni zadobili su prelome nogu, što je povrđeno portalu Roditelji.me u Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore. Iako nijesu precizirali koliko djece je imalo povrede zbog neadekvatnog korišćenja ljuljaške namijenjene mališanima sa invaliditetom, ljekari navode da u dosadašnjem radu u Ortopedskoj ambulanti nije bilo ovoliko i ovakvih povreda vezanih konkretno za jednu spravu.

Ortoped dr Darko Nišavić iz Instituta za bolesti djece navodi da je u prethodna dva mjeseca kroz ambulantu dječije ortopedije zbrinuto više pacijenata koji su se, prema podacima samih pacijenata ili roditelja, povrijedili na specijalnoj ljuljašci u dječijem parku u naselju Zabjelo.

“Radi se o prelomima donjeg dijela potkoljenice oko skočnog zgloba, uz oguljotine na koži, kao i o prelomima kostiju prednjeg stopala. Mehanizam, po dobijenim podacima, je kod svih sličan – priklještenje stopala platformom specijalne ljuljaške”, ističe Nišavić.

Svi pacijenti su, kako je naveo, i dalje u procesu liječenja.

„Iz tog razloga se ne možemo sada izjasniti o eventualnim posljedicama koje će imati zbog zadobijenih povreda. U dosadašnjem radu u ortopedskoj ambulanti nije bilo ovoliko i ovakvih povreda vezanih konkretno za jednu spravu“, kazao je Nišavić.

Iz Glavnog grada su upozorili nedavno da se ljuljaška za djecu u invalidskim kolicima koja se nalazi u novom parku na Zabjelu, uprkos brojnim apelima i informativnoj tabli na kojoj je jasno naznačena njena namjena, i dalje koristi na nepropisan način.

Oni su apelovali na roditelje da se, zbog bezbjednosti djece, sprave na igralištu moraju koristiti u skladu sa pravilima. Svakodnevna slika sa igrališta na Zabjelu je, nažalost, da se više djece popne sa svih strana i ljulja u istom trenutku. Prvi slučaj, kada je povrijeđena djevojčica, dogodio se samo desetak minuta nakon otvaranja parka.

Na neadekvatnu upotrebu ove sprave namijenjene djeci s invaliditetom upozorili su i iz Prvog udruženja roditelja djece i omladine sa smetnjama. Roditelje su zamolili da svojoj djeci objasne zašto je važno da ovu ljuljašku koriste samo oni zbog kojih je i postavljena. Podsjetili su takođe da je i prethodnih godina bilo više slučajeva da su sprave namijenjene djeci sa posebnim potrebama, uništavane zbog  neadekvatnog korišćenja.

Ista poruka upućena je i iz udruženja Roditelji, uz upozorenje roditeljima da je ne tako mali broj djece povrijeđen na ovoj ljuljašci.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply