Roditelji djece sa dijabetesom upozoravaju na česte nestašice trakica

Roditelji djece sa dijabetesom tvrde da su već duže u državnim apotekama česte nestašice trakica za mjerenje šećera, lanceta, pa čak i insulina.

Iz zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore Montefarm, međutim, tvrde da redovno isporučuju ova sredstva apotekama, ali istovremeno i priznaju da zbog jednomjesečnog finansiranja imaju probleme sa snabdijevanjem medikamentima.

U Udruženju roditelja djece sa dijabetesom Beta ističu da u pojedinim državnim apotekama trakice ne dolaze i po 20 dana.

„U nekima dođe manja količina sedmično, koja se brzo razgrabi, pa mnogi ostanu uskraćeni“, pojasnili su iz ovog udruženja.

Navode da su djeca sa dijabetesom u potpunosti zavisna od insulina, koji za njih znači razliku između života i smrti.

„Moraju mjeriti šećer osam puta dnevno i to ukoliko je sve u redu. Ukoliko imaju i banalnu prehladu, broj mjerenja se povećava dvostruko… Nedostaju često i lancete i iglice od četiri i šest milimetara, namijenjene za malu djecu”, kazali su Vijestima.

U ovom Udruženju tvrde da su povodom ovog problema kontaktirali Montefarm, ali im je traženo da se obrate zvanično mejlom.

„To smo i učinili 15. aprila, ali od tada nikakav odgovor niJEsmo dobili, niti se situacija u snabdijevanju popravila. Djeca sa dijabetesom se ne mogu strpjeti i čekati, jer svaka trakica čuva njihov život i zdravlje. Udruženje roditelja djece sa dijabetesom, ne može prihvatiti ovako neodgovoran odnos Montefarma prema zdravlju naše djece“, poručili su iz Udruženja.

Pojasnili su da kutija sa oko pedesetak trakica košta više od 20 eura, što je dovoljno za pet dana ukoliko je zdravstveno stanje najmlađih dijabetičara u redu.

Iz Montefarma su juče odgovorili da “redovno isporučuju trakice, lancete i aparate za mjerenje nivoa glukoze u krvi, kao i insuline”.

„Napominjemo da ni tokom prethodnih 15 mjeseci, koliko je prisutan koronavirus u Crnoj Gori, nije bilo nestašice insulina. Apoteke Montefarma u svim opštinama dobijaju kontinuiranu isporuku pomenutog medikamenta shodno broju pacijenata koji koriste neki od insulina. Ako pojedine apoteke u određenom trenutku nemaju dovoljnu količinu svih vrsta insulina, prvom narednom isporukom zalihe se dopunjavaju, nerijetko i vanredno“, kazali su iz ove ustanove.

Državne apoteke ostale su sredinom aprila nekoliko dana bez insulina, o čemu su Vijesti pisale.

Iz Montefarma su tada saopštili da su u skladište stigle dopune lijeka i da je počela vanredna distribucija.

„Montefarm je tokom cijele prethodne i u prva tri mjeseca tekuće godine redovno isporučivao našim apotekama insuline. Ako su u prethodnih nekoliko dana pojedine apoteke imale problem sa zalihama insulina, taj deficit je mogao trajati dva-tri dana. Naše skladište očekuje dopunu svih vrsta insulina 16. aprila nakon čega će odmah početi vanredna distribucija apotekama kojima je potrebna hitna isporuka“, odgovorili su ranije iz Montefarma.

Iz ove ustanove, odgovarajući na pitanja Vijesti, juče su ponovo potvrdili da je snabdijevanje lijekovima, kako državnih apoteka tako i javnih zdravstvenih ustanova, u posljednjih nekoliko mjeseci otežano i to zbog jednomjesečnog budžetskog finansiranja.

„To je za posljedicu imalo nemogućnost raspisivanja godišnjeg tendera i planiranje zaliha. Naročito je teško obezbijediti terapije za takozvana rijetka oboljenja, gdje kutija jednog lijeka košta i do nekoliko hiljada eura“, odgovorili su iz “Montefarma”.

U prethodnih nekoliko mjeseci zabilježena je i nestašica lijekova protiv zgrušavanja krvi, koje osim COVID pozitivnih pacijenata kao redovnu terapiju koriste i trudnice, kao i pojedinih antibiotika.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply