Slovenački ljekari zabrinuti: Predlažu da djeca do 2 godine ne koriste ekrane

Pedijatri u Sloveniji počeli su da primijećuju već kod dvogodišnje i trogodišnje djece posljedice pretjeranog sjedenja pred ekranima, zbog čega je Vlada te zemlje odlučila da podrži inicijativu koja treba da dovede do smanjivanja pojave koju je epidemija COVID-19 povećala.

Lijekari u smjernicama preporučuju da se djeca do dvije godine uopšte ne izlažu ekranima, da ona od 2 do 5 godine to mogu činiti samo jedan sat dnevno u prisustvu roditelja, a ona do 9 godina takođe sat, ali bez kontrole. Djeci u uzrastu od 10 do 12 godina se za vrijeme njihovog slobodnog vremena može dopustiti da pred ekranom budu do jedan i po sat dnevno, a onima od 13 do 18 godina najviše dva sata, neke su od preporuka slovenačkih liječnika.

Kao ilustraciju štetnosti pretjeranog korištenja pametnih telefona i gledanja u ekrane lijekari navode da je kod predškolske djece koja provode više od dva sata dnevno na taj način uočen gotovo osam puta veći rizik od razvoja smetnja koncentracije i sindroma hiperaktivnosti, a zbog smanjenog kretanja može se razviti gojaznost.

Istraživanje ukazuje i na to da maloljetnici koji previše vremena provode pred ekranima imaju smetnje sa spavanjem, 18 odsto ih koristi tablete za spavanje, a u nekih su kao posljedicu razvili kratkovidnost i sindrom umornih očiju.

Iznesen je zabrinjavajući podatak po kojem je zavisnost od videoigara prisutna kod 10.2 posto maloljetnika, a čak 8.3 odsto njih previše vremena provodi koristeći društvene mreže.

U analizi stanja koju su sproveli lijekari različitih struka stoji da zbog nove vrste zavisnosti među djecom treba pravovremeno reagovati da se ne bi ponovila priča s prekasnim upozorenjima struke o zavisnosti od duvana i o štetnim posljedicama pušenja.

O potrebi pravodobnog djelovanja postignut je širok konsenzus među pedijatrima, školskim lijekarima, dječjim psihijatrima i psiholozima, radnim terapeutima, logopedima, medicinskim sestrama i specijalnim pedagozima, ističe slovenačka Ljekarska komora. Javnu podršku smjernicama dali su ministar zdravstva Janez Poklukar i ministarka obrazovanja Simona Kustec.

Izvor: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply