Sjutra besplatne ulaznice za muzeje

Foto: Cetinje.travel

Povodom Međunarodnog dana muzeja, sjutra 15. maja, u terminu od 9 do 17 časova, slobodan ulaz biće u Istorijskom muzeju, Muzeju kralja Nikole, Njegoševom muzeju – Biljarda, Reljefnoj karti Crne Gore, Umjetničkom i Etnografskom muzeju i Njegoševoj rodnoj kući na Njegušima, saopštili su iz Narodnog muzeja Crne Gore.

Međunarodni dan muzeja ustanovio je 1977. godine ICOM (Međunarodni savjet za muzeje) i svake godine se obilježava 18. maja. Tog dana se posebno skreće pažnja javnosti i ističe važna uloga muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju.

“Cilj Međunarodnog dana muzeja je da podigne svijest o tome da su muzeji važno sredstvo kulturne razmjene, obogaćivanja kultura i razvoja međusobnog razumijevanja, saradnje i mira među narodima. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja je Budućnost muzeja – oporavak i ponovno osmišljavanje”, poručili su iz Narodnog muzeja Crne Gore.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja i 70 godina od čuvene izložbe “zaokreta” Petra Lubarde iz 1951. godine, Narodni muzej Crne Gore, 18. maja, realizuje Omaž izložbi “zaokreta” Petra Lubarde”, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju. Pored rekonstrukcije čuvene izložbe, koja je predstavljala prekretnicu u jugoslovenskoj likovnoj umjetnosti polovine dvadesetog vijeka, biće upriličena i promocija knjige mr Maše Jovović “Petar Lubarda u Crnoj Gori 1946-1951”.

Međunarodni dan muzeja, Narodni muzej će obilježiti i predstavljanjem izložbi Petra Lubarde i “Sinergija različitosti” na svojim digitalnim platformama.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply