Depresija i anksioznost sve češće muče tinejdžere

Broj djece koja se, na inicijativu roditelja, javljaju za pomoć psihoterapeuta u Dječijem dispanzeru budvanskog Doma zdravlja svakodnevno raste. Prema riječima psihološkinje Ivane Mihović, uglavnom je riječ o djeci starijoj od 11 godina, koja se javljaju zbog tikova, blagih oblika depresije, pa i anksioznosti.

Prema riječima Mihović, koja već dvije godine u Domu zdravlja u Budvi pomaže djeci sa lakšim i težim psihičkim smetnjama, ovi problemi postali su izraženiji uporedo sa razvojem pandemije.

„Najveći je broj adolescenata, ali ima i djece predškolskog doba, kada se javljaju neki problemi i dileme da li odložiti polazak u školu. Djeca uzrasta od 10 do 12 godina uglavnom dolaze ako imaju problema sa tikovima, problemima u ponašanju ili strahovima“, navodi Mihović.

Adolescenti se, dodaje ona, susrijeću sa raznim problemima, a u posljednje vrijeme ima jako puno problema vezanih za prolazak kroz neke teške faze.

„Možemo to donekle nazvati i depresivnim fazama kod adolescenata koje se jako često dešavaju. Tinejdžere muče brojne brige, o tome što će dalje u životu, kako da napreduju i dođu do nekih stvari koje bi željeli. Između ostalog brine ih kako da pronađu svoje mjesto u svijetu. To je jedan od glavnih zadataka jednog adolescenta koji je jako težak. Svi ćemo se prisjetiti sebe u tom periodu i sigurno da nam nije bilo lako“, rekla je Mihović.

Kako ocjenjuje, danas nije lako ni roditeljima tinejdžera, jer oni treba da pruže adekvatnu podršku, da ne ignorišu problem i ne razmišljaju na način da je to možda faza.

„Trebalo bi samo da probate da pomislite na sebe u tim godinama i da li tu vama nešto nije kako treba, poznavajući karakter vašeg djeteta. Djeca se često kriju iza mobilnih telefona, interneta, instagrama, facebooka i društva, a možda već odavno u sebi nose neki problem o kojem nerado pričaju. Samo treba da pokušate da uvidite da li je to u karakteru vašeg djeteta i što se to kod njega značajno mijenja“, ističe Mihović.  

Ona je kazala da djeca treba da znaju da postoji neko ko može pomoći, da nijesu sami, da su prihvaćeni, te da ukoliko imaju neki od ovih problema mogu ih iznijeti svom izabranom pedijatru. On će ih uputiti na razgovor kod psihološkinje, koji će im, smatra Mihović, značajno promijeniti pogled na život.

Izvor: RTV Budva

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply