Svaka porodica ima pravo na bar jedan zajednički dan

Svaka porodica ima pravo na bar jedan zajednički dan u sedmici. To je samo jedan od razloga zbog kojih je Unija slobodnih sindikata Crne Gore pokrenula potpisivanje e-peticije protiv ukidanja neradne nedjelje u trgovini.

Kako su saopštili, za pokretanje peticije su se odlučili zbog sve učestalijih inicijativa poslodavačkih udruženja prema Vladi Crne Gore za ukidanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Na to su ih navele i najave zvaničnika Vlade Crne Gore da će razmotriti inicijative da s eukine neradna nedjelja.

“ Cilj nam je da dobijemo podršku našeg članstva, nevladinog sektora i građana za očuvanje neradne nedjelje i slobodnog dana u dane državnih i drugih praznika za zaposlene u trgovini na veliko i malo. Za to pravo smo se mukotrpno izborili tokom kampanje koju sprovodimo od 2009. godine. Razloga je dosta, a neki od glavnih je trgovina sektor u kojem se najčešće krše radna prava, gdje zaposleni rade prekovremeno, uskraćeni za pravo na puni godišnji odmor, slobodan dan u toku sedmice, kao i tokom praznika”; navode iz Unije slobodnih sindikata.

Oni ocjenjuju da ne postoje negativni ekonomski efekti za poslodavce budući da se trgovina sa nedelje prelila na ostale dane u sedmici.

“Zaposleni u trgovini su na prvoj liniji odbrane protiv COVID-19 i  ne smijemo njih i njihove porodice izlagati dodatnom riziku od obolijevanja. Crna Gora želi punupravno članstvo u EU u kojoj se teži uvođenju 30-satnog radnog vremena i četvorodnevne radne sedmice”, ističu u USSCG.

Svi zainteresovani građani mogu da daju podršku potpisivanjem peticije na portalu Glas građana https://epeticije.gov.me, kao i na web stranici Unije slobodnih sindikata Crne Gore www.usscg.me i njihovoj FB stranici.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply