Kolika treba da bude vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj borave djeca

Vlažnost vazduha u prostorijama u kojima borave djeca, ne bi trebalo da bude manja od 30 procenata, o čemu se posebno mora voditi računa, kako kažu ljekari, u toku sezone grijanja i periodu alergija.

Ispravna vlažnost vazduha dovodi do sprečavanja širenja alergena i izazivača bolesti koji se šire kroz vazduh u prostorijama. Ljekari savjetuju da optimalna vlažnost vazduha u domu bude između 30 i 50 procenata.

Bez obzira na vrstu grijanja koju koristimo, vazduh u prostorijama bude isušen, u nekim slučajevima se vlažnost može spustiti čak do 10 odsto. Roditelji često nijesu svjesni koliki je negativan uticaj toga na zdravlje. To se može posebno primijetiti u toku noći i sna, jer se djeca češće bude. Suv vazduh podstiče razvoj virusa kojih u tom periodu ionako ima previše.

Kada ste vi ili djeca bolesni simptomi mogu trajati duže upravo zbog niske količine vlažnosti u prostorijama u kojima boravite. Prema savjetima pedijatara, održavanje vazduha vlažnim doprinosi bržem oporavku – sluznica u grlu i nosu djece biva vlažnija, što dovodi do lakšeg iskašljavanja i izbacivanja sekreta.

Suv vazduh u kući dodatno može pogoršati i stanje kože, isušiti je i iskomplikovati promjene izazvane drugim uzročnicima. To posebno brine roditelje djece sklone ekcemima, kao i one koja često imaju krvarenje iz nosa.

Smanjena vlažnost vazduha u domu ima uticaj i na kvalitet naše kose. Dovodi do krzanja, pucanja i lošeg kvaliteta dlake. Ove probleme možete riješiti na nekoliko načina – od držanja činija na grijnim tijelima poput radijatora, do redovnog provjetravanja, barem tri puta dnevno

Osim toga, na raspolaganju su ovlaživači vazduha, uz pomoć kojih ti problemi mogu biti u potpunosti izbjegnuti, a biće poboljšan i kvalitet sna, jer suv vazduh čestio izaziva i hrkanje. Oni održavaju optimalnu vlažnost vazduha, a cijene im se kreću od 40 do 70 eura.

Posebne blagodeti od upotrebe ovlaživača mogu imati djeca i odrasli koji imaju alergije, kao i oboljenja respiratornih organa. Naučno je dokazano da su ljudi koji su provodili duže vremena izloženi niskoj ili visokoj vlažnosti vazduha imali povećane simptome respiratornih oboljenja i astme. Ispravna vlažnost vazduha dovodi do sprečavanja širenja alergena i izazivača bolesti koji se šire kroz vazduh u prostorijama.

Na tržištu se mogu naći dvije vrste aparata, koji rade na principu tople i hladne vlage.

Jedan od toplih ovlaživača je Chiccov proizvod Humi ambient. Pproizvođači Hubi ambienta kažu da para pomaže da se ponovo uspostavi optimalan nivo vlažnosti u zagrijanim ili klimatizovanim prostorijama, sprečavajući prisustvo suvog vazduha.

Prostorija sa optimalnim nivoom vlažnosti pomaže održavanju prirodnih zaštitnih mehanizama nosne sluzokože i sluzokože respiratornog trakta, pružajući veću zaštitu od bakterija i zagađujućih čestica.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply