Traže ukidanje eksterne provjere znanja tokom pandemije

Centar za građansko obrazovanje zatražio je danas od Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da bude ukinuta eksterna provjera znanja za školsku 2020/21 i 2021/22 godinu do kraja trajanja pandemije koronavirusa, a imajući u vidu činjenicu da učenici već godinu dana nemaju nastavu u uobičajenimokolnostima.

Udruženje Roditelji se takođe obratilo Ministarstvu prosvjete ovim povodom početkom marta, uz objašnjenje da roditelji traže da se ova vrsta testiranja ukine, i pitanjem da li će se tome izaći u susret. Na to i još nekoliko pitanja s tim u vezi još nijesu dobijeni odgovori.

Viša pravna savjetnica u CGO Snežana Kaluđerović kazala je da se ovih dana i toj organizaciji obraća veliki broj roditelja i učenika tražeći da se eksterno testiranje za učenike 9. razreda, koje je planirano za 6. april 2021. godine, ne održi, odnosno da se ukine.

“Ova Inicijativa je utemeljena i na drugim brojnim razlozima, počev od neadekvatnih uslova, uzrokovanih pandemijom korona virusa, zbog čega je redovna nastava svedena na minimum direktnog rada nastavnika i učenika. To se ne može nadoknaditi online nastavom, kursevima i drugim online aktivnostima, a opterećenje su i česte zamjene nastavnog kadra po predmetima što je uticalo na mentalno zdravlje djece koja se stalno prilagođavaju novoj pedagoškoj i nastavnoj strukturi”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, u svemu tome izostao je najznačajniji dio sticanja obrazovanja za polumaturante i srednjoškolce koje im je neophodno za završno eksterno testiranje.

Kaluđerović tvrdi da problem neusvajanja potpunih programa rada posebno pogađa učenike sadašnjeg devetog, osmog i sedmog razreda, ali i srednjoškolce.

Podsjeća da je ova školska godina i kasnila mjesec i da je to bilo vrijeme koje je uglavnom predviđeno za obnavljanje gradiva iz prethodne godine koja je završena, takođe, u vanrednim okolnostima.

“Iako treće tromjesečje još nije gotovo, vraćanje na online nastavu zbog povećanog broja zaraženih korona virusom izvjesno je i do kraja ove školske godine. Dodatno, s obzirom da pandemija korona virusa ne jenjava, i početak nove školske godine će biti pod znakom pitanja, a to sve ima odraz na nivo njihovog znanja”, objašnjava Kaluđerović.

Testiranje za ovu godinu je, osim toga, zakazano znatno ranije nego prethodnih godina i to u momentu kada je Crna Gora na vrhuncu stope zaraženih koronavirusom.

Kaluđerović dodaje i da su učenici srednjih škola u istoj situaciji pa CGO predlaže da se ova inicijativa usvoji i za eksterna testiranja u srednjoj školi.

“Treba napraviti izuzetaki naći razumijevanja za osjetljivu strukturu mladih u jednom nesvakidašnjem stanju kojem se ne nazire kraj, a kako bi se doprinijelo očuvanju mentalnog zdravlja djece makar kroz oslobađanje od rokova i pritisaka dok traje pandemija”, zaključila je Kaluđerović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply