Koronavirus zatvorio i nikšićku OŠ “Braća Ribar”

Foto: Onogošt.me

Za učenike nikšićke OŠ “Braća Ribar” nastava će od danas biti organizovana online, jer je u samoizolaciji zbog koronavirusa veliki broj nastavnika.

To su portalu Onogošt potvrdili roditelja čija djeca pohađaju tu obrazovnu ustanovu.

Rukovodstvo škole se, uz konsultaciju sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, odlučilo za online nastavu, jer je, kako saznaje Onogošt, oko 15 nastavnika inficirano koronavirusom, kao i veći broj djece.

Iz uprave škole nijesu odgovorili koliko dugo će učenici pohađati model nastave na daljinu.

Ministarstvo prosvjete je u drugom polugodištu direktorima škola ostavilo mogućnost da se opredjele za jedan od dva modela – da sva djeca idu u školu ili da učenici prvog, drugog i trećeg razreda obavezno prisustvuju nastavi u školi, dok đaci ostalih razreda naizmjenično pohađaju nastavu.

Većina škola u Nikšiću je odabrala opciju da đaci pohađaju nastavu u učionici, jer je ocjenjeno da škole imaju dovoljno prostornih i kadrovskih kapaciteta.

Prema riječima v.d. predsjednice Sindikata prosvjete Crne Gore Slavke Bošković, nastavnici i profesori u ostalim crnogorskim školama spremni su takođe da, u slučaju potebe, ponovo pređu na online model nastave.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG podsjetila da su crnogorski nastavnici gotovo godinu dana radili po tom modelu.

“Snimljenog materijala, naročito za taj četvrti klasifikacioni period, koji se i prošle godine dogodio, naravno ima. Očekujemo da će se aktivirati ponovo komisija koja bi trebalo da prati rad, i način i mogućnosti izvođenja neposredne nastave u drugom polugodištu”, rekla je Bošković.

Istakla je da prosvjetne radnike najviše brine to što su došli u situaciju da imaju čas od 30 minuta, te podjela odjeljenja na po 15 učenika u jednoj grupi.

“Najviše brine premor. Umjesto četiri ili pet časova, imaju ih osam ili deset, a nastavnu jedinicu moraju duplo više puta reprodukovati pred učenicima nego što je to uobičajeno”, rekla je Bošković.

Očekuje da će tabela s prekovremenim satima biti precizno evidentirana i primijenjena za one nastavnike koji su imali tu situaciju.

“Smatram da Ministarstvo razmišlja da će i ta sredstva biti dio budžeta, pa se nadam da ćemo krajem marta ili početkom aprila imati rješenje za to”, rekla je ona.

Izvor: Onogošt/TVCG

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply