Najmanje 45 hiljada djece u riziku od siromaštva

Danas u Crnoj Gori, prema zvaničnoj statistici, najmanje 45.000 djece je u riziku od siromaštva. Više od 20 odsto djece nije upisano u predškolsko obrazovanje. Najmanje troje od petoro male djece nije na vrijeme vakcinisano protiv malih boginja, zauški i rubeole. To najmlađu djecu čini izloženim bolestima koje ih mogu ubiti, rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

On je na sjednici Odbora za ljudska prava i slobode govorio o studiji o siromaštvu djece u Crnoj Gori koju je izradila ova međunarodna organizacija.

“Više od 60 odsto najmlađe djece doživljava neki oblik nasilnog disciplinovanja u svom domu. Osamdeset odsto novorođenčadi ne biva isključivo dojeno tokom prvih šest mjeseci života. To znači da samo jedno od petoro novorođenčadi dobija najbolji mogući početak života”, rekao je on.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je kazao da će se usvajanjem izmjena zakona kojima su propisani dječji dodaci i besplatne knjige za osnovce pomoći da se prevaziđu izazovi.

“To je dobra osnova”, rekao je on.

Sjednici Odbora ponovo nijesu prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, iako su najavili dolazak, zbog čega je čelnik ovog tijela Jovan Vučurović (DF) kazao da će obaviti sa njima razgovor.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply