Uputstva o zaštiti dječijih prava u tri stripa

Uputstva koja će pomoći djeci da zaštite svoja prava u postupku razvoda roditelja, kao i u slučaju nasilja u porodici i na internetu dostupna su u obliku tri stripa, nastala u okviru inicijative Akcije za ljudska prava (HRA).

Kako je saopšteno iz te NVO, riječ je o tri zanimljive priče koje djecu upoznaju sa odgovarajućim rješenjima u situacijama koje za njih i njihove prijatelje mogu biti veoma stresne.

Iz HRA vjeruju da će stripovi doprinijeti da djeca razumiju svoja prava i da će ih motivisati da pomognu sebi i drugima.

“Na osnovu razgovora sa socijalnim radnicima i školskim psiholozima zaključili smo da se djeca često nalaze u situacijama razvoda roditelja, alkoholizma i nasilja u porodici i da su žrtve objavljivanja neželjenih sadržaja na internetu.  Svrha naših stripova je da obavijeste djecu kome i na koji način mogu da se obrate i kakvu vrstu pomoći mogu da očekuju”, naveli su iz HRA.

Stripovi upućuju djecu da se obrate školskom osoblju, socijalnim radnicima, policiji, sudovima i državnom tužilaštvu kao izvorima podrške.

Scenario su napisali profesori književnosti Svetlana Jovetić Koprivica i Miroslav Minić, u saradnji sa timom HRA i UNICEF-a. Dragocjene savjete su pružile Marica Stijepović, supervizorka u Službi za djecu i mlade u Centru za socijalni rad Podgorica, Aida Perović Ivanović iz NVO Prima, koja je organizovala i dječju fokus grupu, Tamara Milić, savjetnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Maja Raičević, izvršna direktorica NVO Centra za ženska prava i Dijana Popović Gavranović, načelnica Stručne službe u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

“Korisne sugestije smo dobili i od Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala i Operativnog tima za borbu protiv porodičnog nasilja i nasilja nad ženama Uprave policije. Ilustratori stripa su Ilija Nikčević i studio Bad Brain iz Nikšića”, saopštili su iz HRA, ističući da su podršku inicijativi dali i Vrhovni sud, VDT, više ministarstava, Zavod za školstvo i Ombudsman.

Stripovi su dostupni na crnogorskom i albanskom jeziku na web stranici www.hraction.org, a naći će se i na internet stranicama mnogih škola u Crnoj Gori. Prvo štampano izdanje je dostavljeno psihološko-pedagoškim službama u školama, nastavnicima Građanskog vaspitanja, centrima za socijalni rad, državnim tužilaštvima, sudovima i Ombudsmanu, domovima zdravlja i nevladinim organizacijama koje rade sa djecom.

Stripovi su izrađeni u okviru Regionalne inicijative Jednak pristup djece pravdi, koja se sprovodi u Crnoj Gori i Albaniji uz tehničku podršku UNICEF-a i finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Norveške.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply