Pet godina igre, kreativnosti, učenja i socijalizacije

U toku pet godina rada Igračkoteke i Razvojnog centra udruženja Roditelji, na teritoriji Glavnog grada održano je 714 kreativno – edukativnih radionica i preko 3.000 časova u okviru programa podrške u obrazovanju djece. Ovaj servis, koji slavi peti rođendan, obezbjeđuje kontuinirane edukativno-obrazovne aktivnosti za svu djecu i roditelje u Podgorici, pa je funkcionisao i od početka epidemije koronavirusa. Tako je od marta održano 16 online radionica i 685 online časova. Igračkoteka i Razvojni centar otvoreni su krajem decembra 2016. godine, u namjeri da se obezbjedi kvalitetna i kontinira podrška roditeljima u odrastanju i socijalizaciji njihove djece.

Ovaj servis obezbjeđuje različite kreativne edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. To su tematske radionice, koje su posebno osmišljene za razvoj govora, bogaćenje vokabulara, sticanje samopouzdanja, spretnosti i strpljenja, motoričkih vještina, kreativnosti, ali i aktivno sticanje znanja o drugim zemljama, kulturama, biljkama, životinjama… Radionice se organizuju i za roditelje kako bi im se pomoglo u osnaživanju njihovih kompetencija, ali i informisanju u vezi sa važnim pitanjima za njih.

Dio servisa je biblioteka Igračaka koja broji 620 korisnika, a do sada su igračke bile izdate 6.700 puta. Biblioteka ima više od 2.500 igračaka i knjiga, a fond se redovno dopunjava i obnavlja.

“Prednosti i koristi ovih stimulativnih aktivnosti, kao i Biblioteke igračaka su beskrajne. Svakom djetetu je potreban kontakt sa vršnjacima, sigurno okruženje u kojem isključivo putem igre, nenametljivo uči. Biblioteka igračaka i radionice omogućavaju da usvoje različite osobine i pomažu djeci da uče da dijele i čuvaju zajedničko dobro”,  smatra koorinatorka Igračkoteke I Razvojnog centra, Katarina Čarapić.

Čarapić, koja je socijalna radnica, objašnjava da jedan značajan dio djece odrasta uz aktivnosti Igračkoteke i Razvog centra.

“Tim koji radi sa djecom prati njihov razvoj i napredak, a zatim i uočavamo promjene koje nas motivišu u daljem radu, jer smo svjesni značaja ovakvog servisa za mentalni razvoj djece, u periodu kad se najbrže razvijaju”, dodala je ona.

Tokom prethodnih pet godina u Razvojnom centru realizovano je šest projekata, među kojima je jedan uključivao i bake i djedove u rad s djecom. Svake godine u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, studenti sa smjera Socijalni rad i socijalna politika pohađaju praksu, kako bi stekli direktan uvid, ali i određene vještine kroz rada sa djecom, ali i sa ranjivim kategorijama. Do sada je ovu vrstu prakse imalo 47 studenata.

Servis postoji zahvaljujući predanom radu volontera, i to njih više od 250, koji su uključeni u radionice i programe obrazovanja, kao i različite humanitarne aktivnosti.

Poseban segment rada Igračkoteke odnosi se na postojanje socijalnog servisa Učionica družionica, koja je dio programa podrške udruženja Roditelji za djecu koja žive u ekstremnom siromaštvu, kojoj se posebno pomaže u opismenjavanju, razvoju osnovnih vještina, higijenskih navika i socijalnoj integraciji. U okviru ovog programa, održano je 129 kreativno – edukativnih radionica i 133 psiholoških radionica za djecu, u cilju njihovog osnaživanja.

Igračkoteka i Razvojni centar je godinama bio aktivna podrška za preko 400 porodica, koje su socijalno ekonomski ranjive, i to sa teritorije čitave Crne Gore.

Svake godine je realizovana humanitarna akcija Podijelimo, jer zajedno možemo više, u toku koje je podijeljeno 1.664 kompleta školskog pribora. Incijativom I ja želim užinu obezbijeđena je užina za 860 osnovnoškolaca, podijeljeno je preko 743 novogodišnjih paketića, poklonjeno 120 zimskih jakni. Akcijom Obradujmo polumaturante i maturante zajedno opremljeno je 47 djece za tu svečanost, preko 100 porodica je dobilo pomoć u osnovnim namirnicima i sredstvima za higijenu, 31 dijete dobilo je pametan telefon, kako bi pratili program Uči doma, a 15 porodica računare.

U znak obilježavanja pet godine uspješnog rada Igračkoteke i Razvojnog centra i zbog nemogućnosti zajedničke proslave, zajedno sa nekim od naših drugara pripremili smo video u kojem prikazujemo djelić naših aktivnosti. Video možete pogledati na ovom linku:

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply