Sve više oboljelih nastavnika, Vlada pokazala malo empatije

Iz Sindikata prosvjete Crne Gore upozorili su danas da prosvjetni radnici sve češće obolijevaju i umiru od koronavirusa zbog velikog opterećenja i čestih kontakata koje imaju u školama. Osim velikog rizika i otežanog načina rada u školama, izostala je, kažu u Sindikatu, i obećana podrška nadležnih iz resora prosvjete, pa prosvjetni radnici još nijesu plaćeni za prekovremeni rad.  

Prema riječima v.d. predsjednice Sindikata prosvjete Slavke Bošković, evidentno je da svakog dana ima novooboljelih među prosvjetnim radnicima.

“Ako uzmemo u obzir da je među građanima Crne Gore 14,5 hiljada prosvjetnih radnika i više od 100 hiljada učenika, onda je to četvrtina našeg stanovništva. Znali smo da naša profesija ne može proći bez dodira sa virusom, ali iz dana u dan imamo novooboljele, veliki broj kolega u izolaciji, ali i one koji teže prolaze u toku ove bolesti. Nemamo načina da saznamo gdje su se zarazili, ali je evidentno da od vrtića do nižih razreda osnovne škole i pored osnovne zaštite koja je preporučena nastavno osoblje se mora približiti učenicima. Djeca u vrtiću ne nose maske, a vaspitači moraju dodirnuti tu djecu bar nekoliko puta dnevno ukoliko će da budu posvećeni, a oni to jesu. Vrlo je diskutabilno koliko se u određenom dijelu mogu poštovati sve preporuke, nekada je to prosto nemoguće”, smatra Bošković.  

Veliki broj zaraženih prosvjetara sve više otežava implementaciju nastavnih procesa.

“Jedan od problema je i što na Birou rada nema ni učiteljica ni vaspitačica”, kazala je Bošković, gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti.

Uprkos najavama iz Ministarstva prosvjete, u Sindikatu za sada nijesu uspjeli da realizuju ideju o valorizaciji dodatnog rada prosvjetnih radnika.

“Imali smo lijepe početne korake, predložili smo tri modela na koji način bi to moglo da se realizuje, a Ministarstvo je uputilo razradu tih modela prema Vladi. Međutim, vrlo malo empatije i razumijevanja je ova tehnička Vlada pokazala za prosvjetne radnike. Moramo priznati, ako su zdravstveni radnici na prvoj liniji, onda su prosvjetari odmah iza njih, smatra Bošković.

Dodala je da Sindikat prosvjete ovih dana ne gubi vrijeme i krenuće u pravljenje platforme za ovu školsku godinu u kojoj će navesti sve zahtjeve.

“Iako je rečeno na početku školske godine da je obezbijeđena zaštitna oprema, ona nije adekvatna”, kaže Bošković i dodaje da zaposleni od svog novca kupuju medicinske maske, jer su dobili platnene jednoslojne koje ne štite.

“Shvatili smo da moramo i to da preuzmemo kao svoju odgovornost, pa svi sami kupujemo medicinske maske”.

Izvor: TV Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply