Privatni vrtići ostali bez odobrenih subvencija?

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova Crne Gore apelovali su danas na nadležne da im hitno odobre isplatu subvencija za novembar, što je najavljeno nakon prošlomjesečne odluke Vlade.

Kako su naveli u saopštenju, iako su im tada odobrene subvencije za oktobar i novembar, danas su saznali da to pravo ipak ne mogu ostvariti za mjesec koji je na izmaku. O tome nijesu zvanično obaviješteni, već im je rečeno da je, kako tvrde, “subvencija za novembar zabranjena i da neće biti isplaćena”.

“Moramo izraziti revolt jer smo jedina djelatnost koja je bila zatvorena gotovo sedam mjeseci, koja se bori za svoje zaposlene kojih je preko 300 i danas se, zbog epidemioloske situacije, nalazimo na rubu egzistencije.  Privatne predškolske ustanove poštuju sve epidemiološke mjere što takođe iziskuje mnogo troškova, uz regularne izdatke za kiriju, plate, ishranu, materijal za rad… Broj djece u grupama je prepolovljen, a finansiranje naših ustanova je isključivo od uplata roditelja”, saopštili su iz privatnih vrtića.

Privatni vrtići su ranije obaviješteni iz Ministarstva ekonomije da je Vlada 22. oktobra usvojila dopunu  informacije o produženju programa subvencionisanja zarada u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirusa.

“U skladu sa usvojenom Informacijom, privredni subjekti u privatnom vlasništvu koji pružaju usluge u djelatnostima sa šiframa 85.10 (predškolsko obrazovanje) i 88.91 (djelatnost dnevne brige o djeci) stiču pravo na subvenciju oktobarskih i novembarskih zarada, srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 70 odsto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 70 odsto neto minimalne zarade. Privrednim subjektima koji obavljaju navedene djelatnosti u opštinama u kojima je došlo do prekida vaspitno-obrazovnog rada u ustanovama oktobarske zaradese subvencionišu srazmjerno ostvarenoj zaradi, a najviše do 100 posto iznosa poreza i doprinosa na minimalnu zaradu i 100 posto neto minimalne zarade”, navodi se, između ostalog, u mailu upućenom privatnim predškolskim ustanovama iz Ministarstva ekonomije, nakon odluke Vlade.  

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply