Potpisan ugovor o donaciji za izgradnju škole u Tološima

Ugovor, vrijedan više od sedam miliona eura, o donaciji za izgradnju osnovne škole u Tološima, koju će Pogorici i obrazovnom sistemu pokloniti kompanija Bemax i porodica Ubović, potpisan je danas u vili Gorica u Podgorici.  

Škola će biti izgrađena prema već izabranom idejnom rješenju na ukupnoj površini od 8.684 kvadratnih metara, a biće kapaciteta za oko 1.200 djece. U prvoj fazi radiće se školski objekat, površine preko 5.000 metara kvadratnih i sala za fizičko vaspitanje površine oko 1.500 metara kvadratnih. Planirano je da školski objekat ima 15 matičnih učionica za đake mlađih razreda, po pet predmetnih i  specijalizovanih, kao i  informatičku učionicu.

Fiskulturna sala je predviđena za odigravanje rukometnih, košarkaških i odbojkaških utakmica. Kapacitet tribina sale je 455 mjesta, od čega je 207 fiksnih mjesta i 248 mjesta u sklopu teleskopskih tribina.

Ministar prosvjete dr Damir Šehović, koji je sa osnivačem i predsjednikom Odbora direktora kompanije Bemax Veselinom Kovačevićem potpisao ugovor, rekao je da će škola u Tološima predstavljati, ne samo najveći osnovnoškolski objekat u Crnoj Gori, već i jedan od najljepših.

“Ne bismo sa preciznošću mogli reći kolika će biti vrijednost donacije, ali već možemo reći da neće biti manja od sedam miliona eura. Graditi hram znanja u kojem će generacije učenika stasavati i utirati put daljem školovanju i stvaranju za sebe i sve nas, jačati kapacitete našeg društva i kreirati nove vrijednosti je gest na koji će generacije Podgoričana čuvati sjećanje”, rekao je Šehović.

On se osvrnuo i na školske kapacitete u glavnom gradu, podsjetivši da je u prethodne četiri godine izgrađena srednja škola u Golubovcima, dva vrtića u Podgorici i jedan u Tuzima, trenutno se gradi vrtić u Bloku VI, a u narednim godinama, kroz već dogovorene aranžmane, gradiće se još četiri vrtića u Podgorici, nova gimnazija i tri nove osnovne škole – na Zabjelu, u City kvartu i naselju Karabuško polje.

“Darivanje je, kažu, uvijek izraz ljubavi. Mi smo nastavili samo ono što je čitav svoj radni vijek radila nastavnica Novka Ubović, koja je darivala ovom gradu mnoge generacije učenika iz OŠ Savo Pejanović. Zbog onog što je najviše dala, a to je samu sebe, dobila je najveća crnogorska priznanja u prosvjeti, nagrade Oktoih, Iskra, plaketu pokreta Nauku mladima, ali su ipak njena najveća nagrada njeni učenici koji su postali dobri ljudi”, rekao je Kovačević.

On je istakao da će se, ukoliko se u budućnosti pojavi potreba za proširenjem kapaciteta I faze osnovne škole, raditi i druga faza, kojom bi škola bila proširena.

Andrea Ubović je, u ime porodice, rekla da ova inicijativa za njih ima poseban značaj jer se Novka Ubović pamti kao profesorica koja je i obrazovala i vaspitavala.

“Nova škola predstavljaće trajni podsjetnik na njen nesebični doprinos prosvjetnom radu i našem društvu”.

Gradonačelnik Vuković je kazao da se ne sjeća sličnog primjera, ne samo u Crnoj Gori, nego i na širim prostorima, ovako vrijedne donacije i primjera društvene odgovornosti.

“Mislim da je ovo i možda najljepši dan u mandatu ove gradske uprave, tako da sam izuzetno zahvalan, najprije familiji Ubović koja je stupila u kontakt sa gradskom upravom unazad nekoliko mjeseci i izrazila želju da donira finansijska sredstva  za izgradnju jednog novog školskog objekta u znak sjećanja na nedavno preminulu, uvaženu profesorku Novku Ubović”, istakao je Vuković.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply