Humanitarne licitacije kao pomoć u liječenju djece

Jedan od načina da građani pomognu u liječenju djece koja su korisnici Fondacije Budi human je i učešće u FB grupi Humanitarne licitacije – Naše malo je nekom presudno. Kako ističu pokretači te grupe, iako su se okupili tek prije dva mjeseca do sada je, posredstvom njihovih humanitarnih akcija, za pomoć djeci uplaćeno oko 6.000 eura.

Prema riječima Snežane Jovanić, grupa na FB je nastala po uzoru i uz podršku grupe Budi Human-Humanitarne licitacije iz Srbije, koja sada broji više od 200.000 članova i ostvaruje nevjerovatne rezultate u prikupljanju finansijske pomoći za liječenje bolesne djece.

“Cilj pokretanja grupe i akcija je da na  praktičan i većini dostupan način, svako ko želi i može, pomogne djeci, korisnicima fondacija Budi Human iz  Crne Gore i Srbije da odu po svoj lijek. Rad grupe je osmišljen tako da u grupi organizujemo humanitarne licitacije, nagradne igre, a imamo i aktivne ponude, gdje se konkretno pomaže djeci”, objašnjava administratorka grupe, napominjući da puno vremena izdvajaju i za informisanje i animiranje građana da im se pridruže.

Svako ko ima nešto da ponudi (stvar ili uslugu) kao pomoć djeci, pokreće licitaciju ili to umjesto njega učine administratori grupe. Dobitnik licitacije koji je ponudio najveći iznos, u predviđenom roku, mora uplatiti novac direktno na račun korisnika iz Fondacija, za koga je u objavi navedeno da se licitira.

Jovanić je kazala da, ako nije navedeno za koga se organizuje licitacija, kupac uplaćuje iznos za pomoć nekom djetetu po svom izboru, pod uslovom da je to korisnik fondacija u Crnoj Gori ili Srbiji.

“Članovi grupe kao pomoć mogu ponuditi i stvari ili usluge na nagradnoj igri, a za učešće je potrebno da se pošalje bar jedna SMS poruka na brojeve djece u fondaciji (na 14543) ili da se uplati iznos od minimun jedan euro za nekog od korisnika. Kod aktivnih ponuda, članovi postavljaju kulinarske recepte, skenirane knjige ili usluge, sve što je kao ponuda trajnijeg karaktera. Tako na primjer da bi dobili jedan kulinarski recept, potrebno je da pošaljete SMS poruku ili uplatite euro na račun korisnika”, rekla je Jovanić.

Ona je istakla da je sve transparetno, kako bi se izbjegle zloupotrebe. Pomoć djeci stiže direktno, odnosno članovi uplaćuju novac direktno na račune djece iz Fondacije ili šalju SMS poruke.

“Svaka uplata ili SMS poruka se postavlja kao dokaz o uplati u komentaru objave, odnosno aktivnosti grupe u kojoj je član učestvovao. Plan za naredni period je da istrajemo, da nastavimo u istom ritmu i sa istim ciljem, a to je da pomognemo bolesnoj djeci da što prije pođu po svoj lijek i da ih dočekamo zdrave”, ističe Jovanić, uz napomenu da je Fondacija Budi Human Crna Gora obavještena o postojanju ove FB grupe, a iako su sami pokrenuli ovaj vid pomoći cilj im je zajednički .

Osim finansijske pomoći od oko 6.000 eura, Jovanić navodi da su preko članice grupe, obezbjeđena i specijalna kolica, stajalica i sjedalica za dječaka Dragana Maslaka, koji je korisnik fondacije Budi Human Crna Gora.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply