Svjetski dan borbe protiv dijabatesa dočekuju s deficitom trakica

Djeca i mladi u Crnoj Gori, koji boluju od dijabetesa tipa 1, Svjetski dan borbe protiv dijabatesa, koji se obilježava danas dočekali su sa poblemom nedostatka trakica za mjerenje šećera jer je posljednjih nekoliko sedmica u apotekama otežano snabdijevanje.

Mnogi roditelji su uznemireni zbog toga, dok im nadležni najavljuju da će za koji dan taj problem biti riješen i da nema razloga za paniku.

“Korona ne smije biti opravdanje da dođemo u situaciju da djeci nedostaju trakice, lancete ili bilo koji drugo sredstvo i lijek neophodnan za život i normalno funkcionisanje”, kazao je dr Nebojša Gulić iz Udruženja roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta – Crna Gora,

Iz te organizacije navode da je obilježavanje Svetskog dana borbe protiv dijabetesa ove godine ograničeno globalnom pademijom koronavirusa. Ocjenjuju da problemi sa kojima žive djeca sa ovom hroničnom bolešću ostaju isti, a trenutno postoji i strah od toga kako će njihov organizam reagovati ukoliko se zaraze koronom, mada ke nekoliko njihovih članova bilo pozitivno i simptome su dobro podnijeli.

“Iako znamo da su hronični bolesnici u najvećoj opasnosti od korone, odnosno da postoji velika mogućnost da se njihovo stanje iskomplikuje, sa djecom oboljelom od dijabetesa tip 1, zasad, nemamo takva negativna iskustva. Nekoliko djece iz našeg Udruženja preležalo je koronavirus bez komplikacija, što može da donekle umiri ostale roditelje”, obasnio je Gulić.

Podsjeća da preventivne mjere treba strogo da se sprovode, kao i da se održava dobro regulisan šećer u krvi u kontinuitetu. To je kod male djece, kao i kod tinejdžera malo teže, ali je neophodno.

Iz Udruženja kažu i da im je olakšanje što im Fond za zdravstevno osiguranje pokriva trošak senzora za kontinuirano mjerenje šećera u krvi.

Gulić se nada da će što prije Fond odobriti senzore i za starije od 18 godina.

“Taj potez bi, na duže staze, bio veoma isplativ i za njih jer bi bolja kontrola bolesti, koju ovaj uređaj omogućava, za posljedicu imao smanjenje broja zdravstvenih komplikacija izazvanih dijabetesom”, tvrdi on.

U Crnoj Gori je od dijabetesa tip 1, autoimunog oboljenja koje najčešće pogađa djecu i mlade i zahtjeva doživotnu inzulinsku terapiju, oboljelo više od 200 mališana. Njihovo djetinjstvo obilježava stroga disciplina, velika odgovornost i dosta odricanja, a problemi sa kojima se susreću okolini su uglavnom nevidljivi ili slabo primjetni.

Zbog toga je Udruženje roditelja odlučilo da posebnu pažnju posveti bezbjednosti i boljem položaju djece sa dijabetesom u školskim i predškolskim ustanovama, ali su edukativna predavanja za vaspitače i nastavnike trenutno pauzirana zbog epidemije kovida 19.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply