Od 16 đaka samo tri imaju računar

Nastava za učenike od sedmog do devetog razreda ove školske godine organizovana je online, iako to nije dostupno svim učenicima, posebno onima koji žive na seoskom području. Prema riječima direktorke OŠ 18. oktobar na Bioču Svetlane Milović, u toj školi, od 16 đaka koliko ih pohađa nastavu online, samo tri imaju računar.

“Školu pohađa ukupno 41 učenik, 25 đaka će dolaziti u školu na nastavu, dok će njih 16 pratiti nastavu online. Jedan broj učenika ima uslova i mogućnosti da prate nastavu, dok će drugi pratiti preko televizijskih kanala. Za one učenike koji u slučaju nestanka struje, interneta ili iz bilo kojih razloga nemaju uslova da prate nastavu imamo pripremljene materijale, koje će nastavnici dostavljati vozaču, a on dalje dijeliti učenicima. Ni prošle školske godine, a ni ove nijedno dijete neće biti uskraćeno za materijal i onemogućeno za praćenje nastave”, navela je Milović.

Ona je kazala da je posredstvom Ministarstva prosvjete uveden internet u školi, tako da su pokrivene sve učionice.

Direktorka OŠ “Boško Radulović” iz Komana Žana Jovanović istakla je da pored loše opremljenosti učenika sa računarima, problem imaju i sa slabim signalom i čestim nestancima struje.

“Devet učenika kombinovanog odjeljenja prvog, drugog, trećeg i petog razreda pohađaće nastavu u školi, dok će deset učenika sedmog, osmog i devetog razreda nastavu pohađati online. Što se tiče opremljenosti škole samo kompjuterska učionica ima internet. U njoj se nalazi nekoliko računara i interaktivna table. Na našem području je generalno loš signal za internet, često nestaje i struja. To je slaba tačka svih ruralnih područja. Mali broj djece ima kući računare, prethodne školske godine smo komunikaciju ostvarivali putem vajbera, tako da platforme teško dolaze kod nas u obzir. Ne možemo tražiti od porodica koja su lošeg imovinskog stanja da obezbijede računare, ni internet pristup 24 sata”, poručila je Jovanović.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply