Osamnaestogodišnji Damjan ujedinio Barane

Foto: Privatna arhiva

Vijest da je osamnaestogodišnji Damjan Ranitović obolio od kancera i da su potrebna velika finansijska sredstva za njegovo dalje liječenje u inostranstvu, pokrenula je u njegovom rodnom Baru veliku humanitarnu akciju.

Mladić je punoljetstvo dočekao na Institutu za onkologiju u Beogradu, gdje je primio prvu hemioterapiju ali i dobio preporuku da nastavi liječenje na klinici u Bolonji na kojoj se sa ponajboljim rezultatima bore sa bolešću koja mu je dijagnostifikovana – malignim tumorom kostiju – Juingov sarkomom.

Odmah nakon toga, Damjanovi drugovi i drugarice, uz podršku njihovih profesora, počeli su prikupljanje sredstava za liječenje. Ubrzo su se akciji pridružili i brojni sugrađani a u cilju što boljih rezultata ove akcije osnovana je Facebook grupa PODRŠKA ZA DAMJANA RANITOVIĆA IZ BARA-SUTOMORA.

Kutije za prikupljanje novčane pomoći postavljene su širom grada, po restoranima, buticima, trafikama… Otvoreni su i žiro računi za uplatu novca iz zemlje i inostranstva.

Foto: Mondo

Damjan Ranitović je kao đak generacije završio Osnovnu školu Kekec u Sutomoru a bio je i jedan od najboljih učenika Srednje stručne škole u Baru na odsjeku farmacija. U gradu pod Rumijom prate ga samo lijepe riječi, a emocije njegovih sugrađana pojačala je i tragedija koju je ovaj divni mladić preživio prije više godina kada je izgubio osmogodišnju sestru koja je preminula od leukemije.

Njegovi roditelji Vjera i Dragan nadaju se da će se Damjan uspješno izboriti sa opakom bolešću i zahvalni su njegovim drugovima i drugaricama i svim ljudima dobre volje koji su uz njega u najtežoj životnoj bici.

Nakon informacije da mu je preporučeno liječenje u Bolonji, u pomoć je priskočila i Damjanova sugrađanka koja već dvije decenije živi u ovom gradu Valentina Dada Velimirović. Ova Baranka, filolog i bivši službenik Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, danas je angažovana kao prevodilac i aktivista humanitarne organizacije koja pomaže oboljelim od najtežih bolesti sa EX YU prostora koji se liječe na čuvenim klinikama u Bolonji.

“O Damjanovom slučaju sam saznala preko društvenih mreža a ubrzo nakon toga me je kontaktirala ambasadorka Crne Gore u Italiji Sanja Vlahović, koja zna da sam ovdje angažovana upravo kao prevodilac i podrška u sličnim slučajevima. I ranije smo sarađivale u ovakvim situacijama, uvijek je maksimalno posvećena kada je nekom od naših sugrađana potrebna podrška a sada ima, kao i ja, i taj dodatni motiv s obzirom da je riječ o našem sugrađaninu. Mislili smo prvo da Damjan treba da ide baš u kliniku sa kojom ja najčešće sarađujem ali kada sam vidjela dokumenta, iz ranijeg iskustva, shvatila sam da je bolnica u kojoj treba da se liječi Institut za ortopediju Ricoli”, priča Valentina za MONDO.

Odmah nakon toga uslijedio je kontakt sa čovjekom koji će biti zadužen za liječenje mladog Baranina.

“Poslala sam mejl profesoru dr Marku Manfriniju, vanserijskom stručnjaku, sa Damjanovom zdrastvenom dokumentacijom. Odgovor je stigao odmah sjutradan, što me nije iznenadilo jer ljudi u ovoj i drugim klinikama u Bolonji su prije svega veliki humanisti i uvijek daju maksimum kako bi oni kojima je potrebna pomoć dobili što brže liječenje kakvo je potrebno. Na njihovu predanost, želju da pomognu i učine sve što su u mogućnosti novac uopšte ne utiče i žao mi je što mi na Balkanu nemamo sličnih bolnica”, nastavlja Valentina.

Ova ljupka Baranka, inače profesor japanskog jezika i poliglota koja sa porodicom živi i radi u Bolonji, ponudila je Damjanu i njegovim roditeljima gostoprimstvo tokom liječenja na klinici Ricoli.

“Naravno, od mene mogu da očekuju svu potrebnu pomoć kao prevodioca ali i podršku vezanu za kontakte i boravak u Bolonji jer sam upućena u situaciju koja ih očekuje jer sam bila angažovana na mnogo sličnih slučajeva. Vrata mog doma su im otvorena i voljela bih da budu moji gosti tokom liječenja, da na taj način budu pošteđeni bar tih troškova”, dodaje Valentina.

Kao administrator FB stranice PODRŠKA ZA DAMJANA RANITOVIĆA IZ BARA-SUTOMORA, ali i kao neumorni humanitarni aktivista uključio se i Božidar Nikolić Čarli koji je kao i mnogo puta ranije pregnuo motivišući sugrađane da se uključe u akciju.

Poznati butik ženske garderobe Prety Women u subotu se uključio u kampanju prikupljanja sredstava tako što će sav dnevni pazar uplatiti na račun namijenjen za Damjanovo liječenje u Bolonji.

Poznati barski muzičari Tea, Dule i Boris, u petak su se prvi put u karijeri našli u ulozi uličnih svirača u cilju sakupljanja novca za Damjanovo liječenje.

U međuvremenu, podrška stiže i sa brojnih privatnih adresa, a Damjan će u Bolonju doputovati sredinom septembra na prvu fazu liječenja na čuvenoj klinici.

Izvor: Mondo.me

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply