SNB: U četvrtak online Kutak za dojenje

Udruženje Roditelji obilježava Svjetsku nedjelju dojenja u skladu sa aktuelnom situacijom zbog koronavirusa pa će za roditelje, posebno za trudnice koje se pripremaju za dolazak novog člana porodice i njihove partnere, biti organizovano online predavanje o Uspješnom uspostavljanju dojenja.

U toku online Kutka za dojenje, u četvrtak, 6. avgusta od 18 sati na Facebook stranici portala Roditelji.me, vršnjačka savjetnica za dojenje Nevena Vujošević govoriće o tome da li i kako trudnice treba da se pripreme za dojenje, šta da očekuju kada izađu iz porodilišta, kako da znaju da je beba sita, šta da rade ako sumnjaju da nemaju doboljno mlijeka…

Ovogodišnja Svjetska nedjelja dojenja, koja se proslavlja u preko 120 zemalja svijeta, obilježava se uz moto Podržimo dojenje za zdraviju planetu.

Pandemija koronavirusa nas je naučila da smo svi jednako pogođeni i da nam je potreban neposredan koordinasan društveni odgovor.

Dojenje pozitivno doprinosi opštem zdravlju na više načina – ono je održivo, ekološko i dobro rješenje za javno zdravlje. Sada je više nego ikad od suštinskog značaja da vlade implementiraju i usklade nacionalne politike i metode kriznog menadžmenta sa Internacionalnim kodeksom reklamiranja zamjena za majčino mlijeko.

Jedna od poruka Svjetske nedjelje dojenja je upoznavanje roditelja sa važnom vezom između dojenja i očuvanja životne sredine. Hranjenje zamjenskim mlijekom ima negativan efekat na životnu sredinu i klimu zbog proizvodnje, pakovanja, distribucije i načina pripreme mlječnih formula. Milioni tona metalnih konzervi završe na smetlištima širom svijeta godišnje.

Sa druge strane, proizvodnja majčinog mlijeka zahtjeva samo dodatnu hranu koju majka konzumira, koristeći tako manje prirodnih resursa i proizvodeći manje otpada. Dojenje je najbolja investicija za očuvanje života novorođenčadi i njihovog zdravlja, kao i socijalnog i ekonomskog razvoja pojedinaca i nacija. Nedojenje se povezuje sa nižom inteligencijom i rezultira u ekonomskim gubicima od oko 302 milijarde USD godišnje.

Kao i tokom cijele godine, i u Svjetskoj nedelji dojenja budućim i mladim roditeljima su na raspolaganju vršnjačke savjetnice za dojenje udruženja Roditelji, koje pružaju besplatnu podršku i pomoć. Iako je doba pandemije donelo nove okolnosti i nemogućnost pružanja podrške u direktnom kontaktu, njihovi savjeti i svi ostali načini konkretne podrške, na volonterskoj osnovi, dostupni su putem posebnog SOS broja  +382 67 000 474, na njihovoj Facebook grupi (Savjetnice za dojenje udruženja Roditelja), i na Instagram stranici.

Svjetska nedjelja dojenja se u Crnoj Gori proslavlja od 2012. godine kada se Udruženje Roditelji prvi put pridružilo aktivnostima Svjetske alijanse za podršku i promociju dojenja (WABA).

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply