Državni vrtići počinju od četvrtka, privatni mogu od ponedjeljka

Javne predškolske ustanove počeće da rade u četvrtak, 4. juna, i to sve vaspitne jedinice ali će rad biti organizovan tako da se poštuju preporuke instituta za javno zdravlje u vezi sa širenjem koronavirusa. One se odnose kako na organizaciju ulaska i izlaska iz objekta i prostorija, i na organizaciju samog rada sa djecom, kao i mjere predostrožnosti kod osoblja, roditelja i djece.

Privatne predškolske ustanove mogu početi sa radom od 1. juna, ukoliko su ispunile sve uslove i preporuke Instituta.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da su u toku završne pripreme prostorija za bezbjedan dolazak djece kao i distribucije dezinfekcionih sredstava. U svim predškolskim ustanovama u Crnoj Gori ima oko 22 hiljade djece, a u Ministarstvu kažu da, iako je velika mogućnost da će njihov broj biti manji  obrazovni sistem i ustanove se moraju ozbiljno i odgovorno pripremiti za prihvat.

Biće instalirani dozatori sa dezinfekcionim sredstvima, strogo će se voditi računa o higijeni ruku, ali i kontrolisati ulazak i izlazak iz vrtića. Preciznije, dijete će prije ulaska u učionicu prati ruke, osoblje će poštovati mjere obavezne dezinfekcije, dok će se dodirne površine dezinfikovati više puta dnevno.

Pri dolasku u vrtić potrebno je da u pratnji jednog djeteta bude samo jedna odrasla osoba, a ispred ulaza u ustanovu, prilikom ulaska i izlaska i u samoj ustanovi, svim se osobama savjetuje da drže fizičku distancu.

Roditelji su dužni da izmjere tjelesnu temperaturu djetetu prije dolaska u vrtić, a u slučaju povišene temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu. Ukoliko i sami imaju simptome respiratorne bolesti, ako im je izrečena mjera samoizolacije ili pak imaju saznanja da su zaraženi ili bili u kontaktu sa osobom oboljelom od COVID-19, roditelji ne dolaze u pratnji djeteta. Isto važi i za zaposlene.

“Sve eventualne dodatne detalje obezbijediće predškolske ustanove, a Ministarstvo prosvjete će kao i do sada, sa Institutom za javno zdravlje nadgledati i usmjeravati čitav proces”, piše u njihovom saopštenju.

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply