Od septembra još tri dvojezična odjeljenja prvaka

Ilustracija

Od naredne školske godine planirano je da se otvore još tri nova dvojezična odjeljenja prvaka u osnovnim školama “Stefan Mitrov Ljubiša” u Budvi, “Radomor Mitrović” u Beranama i  Sutjeska u Podgorica, saopšteno je iz MInistarstva prosvjete.

Prema riječima sekretara Minstarstva prosvjete Omera Mehmedovića širenje dvojezičnih odjeljenja je pokazatelj da je značajno interesovanje za ovakav vid nastave, ali i njen kvalitet, te da ovakav koncept predavanja zaista ima efekta.

“Ukoliko krenemo od predškolskog obrazovanja, prvo je svakako uvođenje engleskog jezika u vrtiće. Izučava se dva puta nedjeljeno i to sa nastavnicima engleskog jezika. Djeca su, iako je prirodno u početku bilo sumnji, odreagovala odlično, što je i za očekivati kada se uzme u obzir da je upravo to period koji je dokazano najpogodniji za početak učenja jezika”, kaže Mehmedović za CdM.

No, kako ističe, strateški pristup ovoj temi doveo je do sličnih rješenja i u osnovnoj školi, kako bi djeca kroz čitavo školovanje usvajajala znanja jezika.

“Tako ne samo da se engleski izučava kao predmet od prvog razreda, već imamo čak 12 dvojezičnih odjeljenja u osnovnim školama. Rade sa obučenim nastavnicima koji su prošli obuke Britanskog savjeta, a koliko se i ovaj pilot-projekat pokazao uspješnim, dovoljno govori i podatak da je prvo bio uveden dvojezični vid nastave u četiri odjeljenja pravaka, zatim se proširio na još četiri, te na još četiri”, naglašava Mehmedović.

Podsjeća da je projekat dvojezičnih odjeljenja prije tri godine otpočeo u školama “Mirko Srzentić” u Petrovcu, “Olga Golović” i “Luka Simonovć” u Nikšiću i “Maksim Gorki” u Podgorici.

Zavod za školstvo je, ističe Mehmedović, posjetio ove škole, kada su analizirana po dva časa, i to tako što je nastava svakog predmeta, izuzev fizičkog vaspitanja, opservirana po dva puta. Takođe su obavljeni razgovori sa upravom škole i nastavnicima. Kako je navedeno u izvještaju ovim povodom, Projekat je bio pozitivno iskustvo kako za školu, nastavnika razredne nastave i nastavnika engleskog jezika tako i za učenike i njihove roditelje.

“Posebno je istknuto da djeca rado koriste engleski jezik na časovima nejezičkih predmeta i sa lakoćom prihvataju učenje pojmova, kao i da su “puni samopuzdanja u korišćenju engleskog jezika”. Nakon navedenog, počela je primjena ovog programa u još četiri škole: 21. maj u Podgorici, “Radomir Mitrović” u Beranama, Nedakusi u Bijelom Polju i “Radojica Perović” u Podgorici, gdje se takođe pokazao izuzetno pozitivnim”, tvrdi on.

Nakon završenog projekta, nastavljeno je sa ovim programom, pa je od prošlog septembra proširen projekat na sljedeće četiri škole: Sutjeska u Podgorici, “Rifat Burdžović-Tršo” u Bijelom Polju, 29. novembar Dinoša, u Tuzima i “Mileva Lajović Lalatović” u Nikšiću.

Kako je sve teklo po planu, i za narednu školsku godinu bio je raspisan poziv za nastavnike za izvođenje nastave na engleskom jeziku. Nastavnici su se prijavljivali prošli predviđene obuke, i spremni su za nova odjeljenja prvaka u dvojezičnim odjeljenjima.

“Ovaj projekat sprovodi se na način što svi nastavnici koji drže nastavu u dvojezičnim odjeljenjima prolaze obuke odnosno kurs. CLIL Essentials kurs predstavlja osnovni kurs za izvođenje nastave na engleskom jeziku. Autor kursa je Odjeljenje Britanskog sajveta za obuku i razvoj nastavnika u Londonu. Pohađaju ga  nastavnici širom svijeta koji rade u bilingvalnim školama ili u međunarodnim školama u kojima se nastava izvodi na engleskom jeziku, npr. Španija, Slovenija, Malta, Kolumbija, itd”, napominje Mehmedović u izjavi za CdM.

Sadržaj kursa je osmišljen tako da ga vodi trener/moderator koji je licenciran od strane Britanskog savjeta po međunarodnim standardima. Materijali koji se koriste su sa Univerziteta u Kembridžu koji su specijalno kreirani za CLIL program. Kurs se sastoji od 20 modula koji obezbjeđuju praktične strategije za nastavu drugih predmeta na engleskom jeziku. Svaki modul traje oko 2,5 sata intenzivnog rada.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply