Pozivaju stručnjake da objavljuju snimke raznih aktivnosti za djecu sa invaliditetom

Ilustracija

JU Centar za dnevni boravak Pljevlja, NVU Zračak Nade i Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju (članice NARDOSa) uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja i UNICEF-a, pokreću akciju #UslugePodrškeDoma kroz koju pozivaju sve stručne radnike i saradnike da objavljuju snimke raznih aktivnosti za djecu sa invaliditetom na društvenim mrežama, saopštili su iz te ustanove.

Oni su dodali da će time zainteresovane osobe podržati za razvoj djece u kućnim uslovima.

Kako navode, pored korišćenja #UslugePodrškeDoma, potrebno je snimke poslati na email [email protected] kako bi bili objavljeni i na onlajn Platformi.

„JU Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom Pljevlja i NVU Zračak Nade u okviru projekta koji kofinansiraju Evropska unija i Vlada Crne Gore pokrenuli su 9. aprila 2020. godine Platformu za podršku pružanju usluga socijalne i dječije zaštite i sajt projekta. Platforma služi za podršku djeci i mladima sa smetnjama u razvoju i odraslim licima sa invaliditetom i njihovim roditeljima jer su zbog pandemije korona virusa od 16. marta ne pružaju usluge korisnicima u dnevnim centrima i udruženjima a koristiće se i kasnije, po prestanku pandemije”, navodi se u saopštenju JU Dnevnog centra Pljevlja.

Ova platforma, koju trenutno koristi 240 osoba, služi za saradnju sa svim korisnicima usluga 14 dnevnih centara u Crnoj Gori i 6 Udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju članica NARDOSa, a svi zainteresovani joj mogu pristupiti preko sajta JU Centar za dnevni boravak Pljevlja www.dnevnicentarpv.me ili www.servisipodrskezasve.net

Prema riječima direktorice JU Centra za dnevni boravak Pljevlja Svetlane Dujović, planirano je bilo da se ova platforma kreira u septembru, ali se zbog hitnosti novonastale situacije usljed pojave COVID-19 sa njenom realizacijom počelo ranije.

„Njeno usavršavanje je u toku, trenutno funkcionišu samo dva modula, pa je ovo još uvijek radna verzija, ali bitno je da je već korisna mnogobrojnim porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju. Materijali i video sesije mnogo znače roditeljima jer se preko nje pruža podrška razvoju i očuvanju sposobnosti djece i mladih sa smetnjama u razvoju u kućnim uslovima. Naravno, dobrodošla nam je svaka pomoć u vidu poboljšanja pristupa platformi kroz obezbjeđivanje tableta i brzog Interneta“, pojasnila je ona.

Platforma ima dio za online savjetovanje – komunikaciju sa psihologom, stručnim radnicima i ostalim osobama koje mogu da podijele značajne informacije i dio za razmjenu materijala koji pripremaju defektolozi, psiholozi, pedagozi, radni terapeuti, fizioterapeuti, socijalni radnici i drugi.

“Osoblje i roditelji djece sa smetnjama u razvoju koji koriste usluge dnevnih centara i udruženja roditelja i osobe sa invaliditetom a i drugi zainteresovani roditelji koje žele da pristupe platformi treba da pošalju svoju e-mail adresu, ime i prezime na mail [email protected] i dobiće lozinku za pristup platformi”, zaključuje se u saopštenju JU Dnevni centar Pljevlja.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply