Planiraju da naprave centar za besplatan dnevni boravak za djecu samohranih roditelja u Nikšiću

Nevladina organizacija Izvor života pokrenula je inicijativu za otvaranje centra za besplatan dnevni boravak djece djece samohranih roditelja uzrasta od jedne do 12 godina. Oni navode da su u toku pregovori sa Opštinom Nikšić od koje su tražili da im dodijeli plac za izgradnju ovog centra.

“Često smo svjedoci da samohrani roditelji, po ličnim navodima, ne mogu da rade i dođu do zaposlenja jer nemaju gdje da ostave svoju djecu kako bi neko o njima brinuo. Odatle se rodila ideja da se otvori dnevni boravak u kome će boraviti djeca od jedne do 12 godina”, kazala je predstavnica ove NVO Izvor života, Konstantina Maraš.

Kako je kazala, njih će iz škole ili vrtića preuzimati osobe koja će u boravku voditi brigu o njima dok roditelji završe svoje poslovne obaveze.

Djeci će, kako je navela, biti obezbijeđen i obrok.

“Centar će se sastojati od igraonice i tri učionice, sale za fizičke aktivnosti i likovne radionice, prostorije za odmor, kao i kuhinje i spoljnog igrališta. I sve usluge u Centru za djecu samohranih roditelja biće besplatne”, ističe Maraš.

Prema njenim riječima, cilj ovog projekta jeste pružiti mogućnost samohranim roditeljima da rade i više ne budu korisnici socijalnih davanja.

Maraš kaže da lokacija boravka zavisi od toga gdje će im Opština Nikšić dodijeliti zemljište za izgradnju, a pregovori su u toku.

“Za sada smo sa potpredsjednikom Draganom Perovićem imali razgovor kako bi boravak izgledao i gdje bi bilo pogodno da se nalazi. Ono što je najvažnije jeste da je ideja naišla na veliko razumijevanje i podršku i drugih državnih institucija, pa čak i privatnih preduzetnika”, zadovoljno ističe Maraš.

Ovo će, kako kaže, biti prvi boravak ovog tipa u Crnoj Gori, a jedini uslov za korišćenje usluga boravka jeste da se radi o samohranom roditelju koji će uredno donositi potvrdu o svom zaposlenju.

Maraš najavljuje ostale aktivnosti NVO Izvor života u narednom periodu.

“Imamo u planu i 10 izleta na teritoriji naše zemlje za po 30 djece iz socijalno ugroženih porodica koje će finansirati jedan naš sportista, koji je želio da ostane anoniman. Ono što je važno istaći jeste to da će na svaki izlet ići različita djeca pa će priliku za pomenute izlete dobiti 300 mališana, a planiramo da pomoć u pravljenju spiska potražimo od Centra za socijalni rad. U planu je posjeta Veruši, Žabljaku, Ivanovim koritima, primorskim gradovima, nekom od etno-sela, Vučju, Lovćenu…”, navela je ona.

Izvor: Onogošt

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply