Savjet roditelja traži da se ispita ukidanje spavanja

Foto: Facebook (JPU “Đina Vrbica”)

Savjet roditelja JPU “Đina Vrbica” traži da inspekcija ispita i ustanovi na osnovu kojih dokumenata je uprava donijela odluku o ukidanju obaveznog spavanja za predškolce, koja, kako kažu, nema saglasnost Upravnog odbora, niti je dio programa rada.

Oni su zbog promjene režima dana i ukidanja spavanja djeci predškolskog uzrasta bez saglasnosti roditelja, urađene studije i mimo programa rada ustanove za ovu godinu pripremili inicijativu koju će uputiti Ministarstvu prosvjete i Ombudsmanu, piše Dan.

Predsjednica Savjeta Ana Laković ističe da im uprava ni na jedan dopis nije odgovorila, što je dokaz da ne žele saradnju sa roditeljima.

“Očekujemo inspekcijski pregled, jer smatramo da papirološka procedura ovu odluku mora da prati, da ne bi došli u situaciju da možda u perspektivi neka druga uprava smatra da nije dobra i da je poništi. Treba svi da budu upućeni, kako roditelji tako i učiteljice, kako je došlo do promjene režima dana jer toga nema u planu rada ustanove za ovu godinu koji je usvojen u oktobru”, kaže Laković.

Ona navodi da čak i da je pilot projekat u pitanju u jednoj učionici mora da bude zastupljen u programu rada.

“Ne želimo da se sa djecom od pet i šest godina eksperimentišete. Suština naše priče je da sva djeca imaju jednake uslove i ona koja dolaze u šest i ona koja su u vrtiću u pola devet”, poručuje Laković.

Predškolcima JPU “Đina Vrbica” se od danas ukida u svim jedinicama obavezni popodnevni odmor u vrtiću, dakle oni ne moraju da spavaju.

Pedagoškinja u JPU “Đina Vrbica” Danijela Kandić kazala je za Jutarnji program TVCG da je odluka o ukidanju spavanja donesena na inicijativu roditelja. Ona je navela da je cilj da spavanje ne bude imperativ već mogućnost, te da je namjera uprave vrtića da prate bioritam svakog djeteta.

Kandić je kazala i da su roditelji konsultovani prilikom donošenja takve promjene.

“Upravo su roditelji bili ti koji su inicirali ovu promjenu. Nama godinama unazad stižu povratne informacije od roditelja da njihova djeca odbijaju da idu u vrtić jer ne žele da spavaju”, rekla je ona.

Prema njenim riječima, neki roditelji su i ispisivali djecu iz vrtića jer mališani ne žele da spavaju. Kandić kaže da je zbog svega toga uprava vrtića reagovala.

Ona je dodala da se režim ishrane za sad ne mijenja i da uprava vrtića čeka izvještaj Instituta za javno zdravlje.

Uprava vrtića i vaspitačice moraju animirati predškolce da odmaraju, naročito ako se uzme u obzir prebukiranost u učionicama i buka, smatra Ana Laković, predsjednica Savjeta roditelja JPU “Đina Vrbica” Podgorica.

Ona je gostujući u emisiji Boje jutra na TV Vijesti istakla da se mora izaći u susret svim roditeljima i uvažiti njihovo mišljenje.

Roditelj Antonio Brajović u odluci o ukidanju obaveznog popodnevnog odmora ne vidi ništa problematično, već smatra da se napokon uvažavaju djeca koja nemaju potrebu za spavanjem u vrtiću.

Iz vrtića poručuju da nema razloga za brigu jer imaju i prostorni i kadrovski kapacitet, te da je riječ o inicijativi koja je potekla od roditelja.

Izvor: RTCG/Dan/Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply