Još dvije grupe roditelja prošle Program roditeljstva

Udruženje Roditelji završilo je četvrti ciklus besplatnog programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje Podgorici u toku kojeg se paralelno radilo u dvije grupe, čiji su fokus bile teme kvalitetnog provođenja vremena sa djetetom, preusmjeravanje negativnog ponašanja, kućna pravila, posljedice.

Program je namijenjen roditeljima koji žele da unaprijede komunikaciju i kvalitet odnosa sa djetetom, ali i riješe konkretan izazov/problem kada je roditeljstvo u pitanju. Program su, sa obje grupe, vodile savjetnica u psihoterapiji Darija Petović Bambur i psihološkinja Marija Šoć.

Petović Bambur navodi da su u fokusu bile teme kvalitetnog provođenja vremena sa djetetom, preusmjeravanje negativnog ponašanja, kućna pravila, posljedice.

Podrška i povezanost grupe je vjerovatno najznačajnija komponenta programa, prema utisku većine”, kazala je ona.

Program je trajao 12 sedmica, od početka oktobra do kraja decembra, a bio je namijenjen roditeljeljima djece uzrasta od 2 do 9 godina.

U toku ovog ciklusa Program je uspješno završio 21 roditelj.

Najkorisniji su bili konkretni primjeri iz materijala koje smo dobijali, kao i rješavanje kontketnih situacija sa kojima se suočavao svako od nas”, kazala je jedna od majki Božana.

Roditelji su iz sedmice u sedmicu usvajali po jedan princip u vaspitanju, počev od izgradnje odnosa sa djetetom, pa sve do postavljanja granica.

Koliko je roditeljstvo izazovno i na momente teško, ne treba trošiti riječi. Ipak, za sve izazove i teškoće postoje rješenja. U mom slučaju to je bio odlazak na radionice Udruženja Roditelji. Naučio sam da uvijek postoji mogućnost da se određene situacije riješe na miran način. Povezanost u porodici je postala jača, a lakše iskazujemo i osjećanja“, kazao je tata Nemanja, jedan od dvojice očeva koji su pohađali program u ovom ciklusu.

Ovaj ciklus Programa, Udruženje je sprovelo uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore u okviru projekta SOS Roditeljska linija za podršku porodicama u krizi.

Program Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje nastao je kao plod partnerstva univerziteta Oksford, Kejptaun i Bangor kao i Klovnova bez granica iz Južne Afrike. Program je do sada realizovan u više zemalja širom svijeta, od Južne Afrike, preko Tajlanda, Filipina, Sudana i mnogih drugih, a u Crnoj Gori se sprovodi uz podršku UNICEF-a.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply