Osnovci ukrali dnevnike iz škole

Dva učenika starijih razreda podgoričke osnovne škole “Vlado Milić”  ukrali su desetak dnevnika iz te obrazovne ustanove, zbog čega je  intervenisala i policija.

Odjeljenski dnevnici juče su vraćeni u školu i navodno nijesu oštećeni.

Maloljetnici  su, tvrde izvori Vijesti prije nekoliko dana polomili prozore škole,  ušli u zbornicu i iz nje odnijeli školske dnevnike.

Iz škole, ali i Ministarstva prosvjete, potvrdili su da se desio incident i istakli da su preduzete mjere.

“Potvrđujem  informaciju da su dnevnici ukradeni, i u međuvremenu pronađeni  zahvaljujući reakciji škole i u saradnji sa policijom”, kazala je  direktorica školeBiljana Ćulafić.

Ona je  istakla da će učenicima koji su na ovaj način teže povrijedili svoje dužnosti biti izrečene adekvatne vaspitne mjere, prema Pravilniku o  načinu i postupku dodjeljivanja nagrada i vaspitnim mjerama za učenike osnovne škole.

Iz Ministarstva prosvjete odgovorili su da očekuju sve mjere iz nadležnosti ove ustanove.

“Škola  je u takvim slučajevima prva pozvana da preduzima mjere iz svoje nadležnosti, a što je, kako smo informisani, i učinila”, piše u odgovoru  Ministarstva.

Prema Pravilniku, učenici odgovaraju za teže povrede dužnosti ako namjerno unište i oštete opremu škole, ukradu imovinu, ispravljaju i upisuju ocjene u evidenciji škole, ali i  uništavaju i falsifikuju javne isprave koje izdaje škola.

Ovo nije prvi put da maloljetnici ukradu školske dnevnike. Tivatska policija je u maju prošle godine pokrenula istragu jer su iz tivatske  Srednje mješovite škole “Mladost” nestala dva dnevnika. Vijesti su tada objavile da su nadzorne kamere u školi zabilježile da je maskirana  osoba provalila u školu i iz zbornice odnijela dva dnevnika odjeljenja prvih razreda.

Prije osam godina, sličan incident desio se u  kolašinskoj gimnaziji “Braća Selić”, kada je ukradeno svih 16 odjeljenjskih dnevnika.

Iste godine, iz ulcinjske srednje  škole Bratstvo i Jedinstvo ukradeno je petnaestak dnevnika, koje je  maskirani provalnik kasnije zapalio u blizini te ustanove.

Godinu ranije, iz podgoričke osnovne škole “Dragiša Ivanović” maskirana osoba  je oko tri sata ujutru iz zbornice iznijela šest dnevnika osmog i jedan  devetog razreda, a potom ih zapalila.

Više roditelja  Vijestima je juče kazalo da bi škole trebalo da pooštre kazne za  ovakve učenike, ali i uvedu video nadzor i obavezne stražare koji će i noću čuvati školsku imovinu.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply