Od ponedjeljka u Budvi i Tivtu akcija Petarda

Foto: Ilustracija

Policija u Budvi i Tivtu će od 16. decembra ove do 16. januara naredne godine, sprovoditi akciju Petarda, kako bi spriječila nedozvoljenu trgovinu i zloupotrebu pirotehničkih sredstava.

Iz Centra bezbjednosti Budva najavljuju da će od ponedjeljka krenuti u intezivnu kontrolu.

“S obzirom da upotreba pirotehničkih sredstava može izazvati, prije svega, povređivanje, izazivanje požara i narušavanje javnog reda i mira, kazao je za portal RTV Budva, zamjenik komandira budvanske policije Željko Kadović.

Pored službenika Centra bezbjednosti Budva, u akciju će biti uključene i nadležne inspekcije, Komunalna policija, Dom zdravlja, NVO sektor i lokalni mediji.

Kako je istakao Kadović, prodaja petardi klase II, zvanično počinje u ponedjeljak, 16. decembra i može se obavljati isključivo na za tu namjenu previđenim mjestima, uz saglasnost MUP-a- Direktorata za vanredne situacije.

“Prodaja mimo namjenskih objekata predstavlja prekršajno ili krivično djelo”, naglasio je Kadović.

On apeluje na roditelje da ne dozvoljavaju maloljetnoj djeci da bez njihovog prisustva kupuju i koriste petarde, kao i na građane koji koriste pirotehnička sredstva da vode računa o bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, dosadašnja praksa ukazuje da se nelegalan pirotehnička sredstva, najčešće distribuiraju na kamionskim pijacama, tzv. buvljacima, kao i u određenim trgovinskim objektima, ali i u drugim objektima, kao što su marketi, trafike i prodavnice u blizini osnovnih i srednjih škola.

“Tako da će nam kontrole u zonama škola biti prioritet”, istakao je Kadović.

Svako lice koje zateknu da pirotehnička sredstva koristi na javnom mjestu, biće procesuirano i sankcionisano.

Dakle, treba imati na umu da petarde i uopšte pirotehniku treba veoma ozbiljno da shvate roditelji i svi koji su u kontaktu sa djecom, jer primjena pirotehničkih sredstava može da izazove ozbiljne posledice koje ostavljaju trajan invaliditet kod djece, a nekada mogu i da ugroze život.

Krivičnim zakonikom precizirano da će osoba koja neovlašćeno izrađuje, prodaje, nabavlja, razmjenjuje, nosi ili drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije biti kažnjena zatvorom od tri mjeseca do tri godine. Isti zakon predviđa i da će se onaj ko neovlašćeno drži, nosi, izrađuje, popravlja, prerađuje, prodaje, nabavlja, razmjenjuje, prevozi ili na drugi način stavlja u promet vatreno oružje, municiju, eksplozivne materije, rasprskavajuće ili gasno oružje čije držanje je građanima zabranjeno, kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Iz Centra bezbjednosti Herceg Novi – Odjeljenje bezbjednosti Tivat navode da se akcija realizuje u cilju sprječavanja trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, ali i nezakonite upotrebe pirotehničkih i zabranjenih eksplozivnih sredstava, čije posjedovanje i upotreba spada u domen krivičnog djela.

Kako je za Radio Tivat kazao načelnik Odjeljenja bezbjednosti Tivat, Dragan Kontić, a kcija se sastoji od edukativne kampanje i repesivnih mjera.

On je kazao da su edukativni flajeri spremni i da će biti distribuirani u obrazovnim ustanovama. Iz policije rašunaju in a podršku medija na lokalnom nivou.

Osim službenika Odjeljenja bezbjednosti Tivat, medija i obrazovnih ustanova, u akciju će biti uključeni i službenici Komunalne policije, Carine, nadležnih inspekcija i Doma zdravlja.

Iz policije apeluju na roditelje da ne dozvoljavaju maloljetnoj djeci da bez njihovog prisustva kupuju pirotehnička sredstva, a oni koji to rade da vode računa o bezbjednosti, te da djeca koriste ta sredstva isključivo u prisustvu roditelja.

Izvor: RTV Budva/Radio Tivat

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply