Savršeni đumbir keksi

Recept za praznične medenjake smo već prenosili, ili više njih ali smo se odlučili da podijelimo i ovaj sa stranice Bandica u kuhinji. Opisani su kao savršeni đumbir keksi ili gingerbread, koji u sebi sadrže zamjenu za melasu koja se lako pravi, a daje poseban ukus i izgled ovom keksu. 

Sastojci za keks:
– 170 gr omekšalog putera;
– 210 gr braon šećera;
– jedno jaje sobne temperature;
– 250 gr melase, ili zamjene za melasu ili meda;
– 540 gr mekog brašna;
– 2 kašičice mljevenog đumbira ili toliko narendanog svježeg;
– kašičica i po sode bikarbone;
– kašičica i po cimeta;
– prstohvat klinčića;
– prstohvat soli.

Sastojci za zamjenu za melasu:
– 200 gr braon šećera;
– 80 ml vode;
– kašika soka od limuna.

Sastojci za glazuru:
– dva bjelanca;
– 430 gr šećera u prahu;
– 2 kašike limunovog soka.

Priprema melase: Sjediniti šećer i vodu i limun u šerpu, i kuvati na tihoj vatri nekih 10- ak minuta dok se ne zgusne. Miješati s vremena na vrijeme, i ne čekati da se previše zgusne. Staviti sa strane.

Priprema keksa: Suve sastojke sjediniti, a u posebnoj zdjeli mikserom pjenasto umutiti puter i šećer pa zatim i jaja. Ako vam jaja nijesu sobne temperature, ubacite ih na par minuta u vrelu, ne ključalu vodu. Prohlađenu, a toplu zamjenu za melasu, dodajte je u mješavinu šećera, putera i jaja. Svakako tada dodajete ili to ili melasu ili med ako nju nećete da pravite. To zatim dodati suvim sastojcima, umijesiti i ostaviti u frižideru sat. Preporučujemo melasu ili njenu zamjenu zbog boje, a posebno zbog ukusa.

Zagrijati rernu na 180C. Razvaljati na pobrašnjenoj podlozi, na oko 5 mm, kalupima vaditi oblik, slagati na plehu sa papirom za pečenje, ostaviti razmake, i vaditi nakon oko 10-15 minuta. Sačekati da se dobro ohlade pa dekorisati.

Priprema glazure: Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, dodati limun, a onda polako dodavati šećer. Kad se lijepo sjedini, prebaciti u spravu za dekoraciju/špric, i iscrtati kako vam se sviđa. Odnosno samo predajte palicu djeci. Možete da je podijelite u nekoliko djelova, a da ostavite jednu bijele boje, a u druge dodajte crvenu/zelenu…

Igrajte se zajedno, a zatim nauživajte ukusa i mirisa ovih keksića.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply