Spavanje za preškolce i starije grupe samo ako su roditelji saglasni

ilustracija

Djeca predškolskog uzrasta odnosno iz starijih grupa ali i iz srednjih, koja pohađaju vrtiće javne predškolske ustanove “Đina Vrbica” iz Podgorice, ubuduće neće morati da spavaju u toku dana već će za one koji to ne budu željeli biti obezbijeđene mirne aktivnosti kako bi proveli vrijeme odmora.

Direktor te JPU, Vuk Stanišić objavio je danas na Facebook stranici te ustanove da nije riječ o ukidanju dosadašnjeg režima funkcionisanja, već njegovom prilagođavanju potrebama svakog djeteta ponaosob.

“Stručne studije pokazuju da je većina djece u periodu nakon ručka mentalno najaktivnija i to treba iskoristiti. To je važno zbog njihovog mentalnog razvoja i zbog činjenice da nije najzdravije stavljati ih u krevet odmah nakon jela. Da ne govorimo o tome koliko je nekorisno za dijete koje ne može da zaspi da provede sat ili dva u krevetu bez suštinske aktivnosti”, navodi Stanišić.

Sa roditeljima djece srednjih grupa, razgovaraće se pojedinačno kako bi se izjasnili da li njihova djeca ne žele da spavaju.

“Dakle, kod srednjih grupa dijete neće spavati, osim uz isključivu saglasnost roditelja”, kaže Stanišić. “Djeca koja ne spavaju, boraviće u odvojenoj prostoriji, gdje će imati priliku da učestvuju u mirnim aktivnostima.”

Najavio je da će biti promijenjen i režim ishrane pa će razmak između dva glavna obroka (doručka i ručka) biti 4 sata, a ne kao do sada dva i po sata. Ubuduće će djeca dobiti doručak oko 8:00, užinu oko 11:00 i ručak oko 13:00 časova. Sada se doručak organizuje oko 8:30 ili 9:00, a ručak oko 11:00 ili 11:30 časova. Nakon toga djeca dobijaju užinu od 12:00 do 18:00 časova.

Kada je riječ o spavanju predškolskih grupa, planirano je da nakon ručka odmaraju ona djeca koja su umorna. Drugom dijelu predškolaca omogućićemo da kroz mirne aktivnosti provedu odmor.

“Upravi vrtića, kao i samom osoblju novouspostavljeni režim ishrane i funkcionisanja biće teži za primjenu”, poručio je Stanišić.

Dio roditelja koji nije zadovoljan ovom odlukom posljednjih dana je negodovao zbog nekoliko razloga, a prvi je činjenica da jedinice ove JPU nemaju dovolno prostora i da su grupe prebukirane zbog čega sumnjaju da će ovaj model moći da se uspješno realizuje. Takođe se pitaju šta će se dešavati sa djecom kojoj se prispava u toku mirnih aktivnosti, a interesuje ih i da li će novi raspored značiti da djeci koja spavaju biti pomjereno vrijeme spavanja jer  će ručak biti od 13 sati?

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply