Ministar prosvjete najavio novi sistem praćenja talenata

Sa ovogodišnjeg Teen T@lka (Foto: Borko Ždero)

Nastavnici i škole ubrzo će, u okviru novog sistema praćenja talenata, moći da direktno u informacioni sistem unose informacije o talentima djece, najavio je ministar prosvjete Damir Šehović. Prema njegovim riječima, to će biti odlična baza za njihovo dalje napredovanje, ali i kreiranje politika u obrazovanju.

On je to kazao tokom konferencije koju organizuje Biznis Akademija Vijesti uz programsku podršku Ministarstva prosvjete počela je još jedna Teen T@lk konferencija, a čija je tema Motivacija učenika: Kako do uspjeha u školi i van nje.

Šehović je naveo da je stav većine građana, ne samo u našoj zemlji već i u svijetu, na temu školstva, ne bi smio da se svede na stereotip da je riječ o birokratizovanom sistemu ukalupljivanja djece.

“I prije nego što sam postao ministar prosvjete vjerovao sam da je takav stav prema školi duboko nepravedan i da je to ustanova koja ima ogroman potencijal da usmjeri dijete. Lično znam neke od primjera kojima je nastavnik ili profesor promijenio u potpunosti životni put. Sad kao ministar, sam uvjeren u to”, kazao je ministar prosvjete.

On se osvrnuo i na nedavno objavljene rezultate PISA istraživanja.

“I rezultati PISA istraživanja koje smo prije dva dana dobili, pokazali su upravo to: da djeca koja osjećaju pripadnost školi, a njih je preko 80 procenata, ostvaruju znatno drugačije rezultate od djece koja nemaju taj osjećaj pripadnosti, a samim tim su manje motivisana. Isto važi i za onu djecu koja imaju podsticaje i češće pohvale nastavnika”.

Šehović je rekao da je zadatak nastavnika  da pokrenu mehanizme kod učenika, da ih ohrabre.

On je naveo da je istraživanje pokazalo da djeca, koja osjećaju pripadnost školi, a kojih je preko 80 odsto, postižu bolje rezultate, od onih koji taj osjećaj nemaju.

Prema riječima načelnice u Ministarstvu prosvjete Olivere Nikolić, Fond za talente opravdao je očekivanja, da je prošle godine prijavljeno bilo 1.200 kandidata, a ove godine više od duplo, odnosno 2.500.

Ona je pojasnila da je prošle godine oko 500 nagrada iz Fonda za talente nagrađeno, odnosno iz 23 Opštine u Crnoj Gori.

Sa ovogodišnjeg Teen T@lka (Foto: Borko Ždero)

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić Lalović je istakla da moraju da se obezbjede uslovi, da bi mogli da ostvare svoje ciljeve, da konkurišu za Fond za talente.

Direktor Biznis Akademije Vijesti Brano Sudar kazao je da se već četiri godine bave temama koje su bitne za razvoj djece.

Predstavnica mladih Anđela Mićanović je poručila mladima da ne idu utabanim stazama, već da prave svoje puteve. Ona je savjetovala mlade da odlaze u inostranstvo, stiču nova iskustva, poznanstva, ali da svoje znanje koriste u svojoj zemlji.

Učitelj Osnovne škole Oktoih Sava Kovačević kazao je da su učitelji modeli djeci, od kojih uče kako da se ponašaju, izgledaju.

“Učitelj motivator, je veoma važna i bitna stavka”, istakao je Kovačević.

On je kazao da je potrebno ostaviti slobodu djeci, da istraže šta im najviše odgovara.

Veoma je bitno, pojasnio je Kovačević, da učenici imaju cilj.

“Mnogo je bitno da se napiše šta je cilj, ne samo da se razmišlja o tome. Kada se stavi to na papiru, onda te taj papir stalno opominje”, kazao je on.

Učenica Gimnazije “Slobodan Škerović” Jana Radunović je savjetovala vršnjake da iskoriste mogućnost da izbruse svoj talenat.

Konferencija se organizuje u Sportskom kulturnom centru Univerziteta Crne Gore.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply