U Rožajama profesorica i učenik se potukli na času

Prosvjetna inspekcija ispituje slučaj navodne tuče između profesorice i učenika u Srednjoj stručnoj školi u Rožajama, potvrđeno je Vijestima iz uprave te škole.

“Slučaj konflikta nastavnika i učenika je nešto čime se već bavimo. Preciznije, razgovoramo sa svim učesnicima, nakon čega će se škola odrediti u odnosu na ovaj slučaj. Svakako da je neprihvatljivo neprimjereno ponašanje učenika prema nastavnicima, ali i bilo koja vrsta fizičke agresije u školi”, kazala je redakciji vršilac dužnosti direktora rožajske SSS Zineta Hot.

Čitalac je Vijestima poslao video-snimak na kojem je prikazan konflikt između nastavnice i učenika. Na snimku se ne čuje šta jedno drugom govore, ali učenik, kako se vidi, stoji iznad profesorske katedre, kao da želi da uzme dnevnik ili drugi predmet ispred profesorice, što ona brani. Učenik je potom hvata za šake i profesorica potom kreće na njega.

Video u trajanju od 12 sekundi, kako tvrdi čitalac, snimljen je prije nekoliko dana. I čitalac, ali i iz uprave škole, kazali su Vijestima da je u pitanju profesorica Bahta Kurtagić.

Pogledajte ovdje video 

Hitnu reakciju škole, kako je rečeno Vijestima iz Ministarstva prosvjete, tražio je i taj resor.

“Zatražili smo, kao i uvijek u ovakvim situacijama, hitnu informaciju od škole”, navodi se u odgovoru.

Dodaju i da će Ministarstvo prosvjete do kraja sedmice javnosti predstaviti novi sistem borbe protiv nasilja u školama.

“No, slučaj o kome vi govorite je karakterističan po tome što nije riječ o konfliktu između vršnjaka, već đaka i nastavnika. Ovdje je riječ nevaspitanju učenika, sa čim bilo kakva promjena uprave škole, kroz koju svaka škola nekad prolazi, nema apsolutno nikakve veze. A nevaspitano i drsko ponašanje bilo kog učenika je apsolutno neprihvatljivo”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora očekuju “brzu i konkretnu reakciju, ne samo škole, već i roditelja”.

Nedavni konflikt nije jedini iz SSS u Rožajama. U februaru je prijavljen slučaj vršnjačkog nasilja, kada je petnaestogodišnji M. L. pokušao da sonom kiselinom otruje školske drugove S. Š. i B. K. On je, prema pisanju medija, sonu kiselinu ulio u bočice sa sokovima, a potom ih unio u učionicu i podijelio nekolicini đaka iz odjeljenja. Sadržaj iz boce probala su četiri učenika, ali niko od njih nije ispio sok sa otrovom, već su kod prvog gutljaja osjetili neprijatan ukus i tečnost izbacili iz usta. Dječak M. L. priveden je Odjeljenju bezbjednosti Rožaje.

Direktor škole u to vrijeme bio je Isko Bećović.U istoj školi prije nekoliko godina snimljen je incident u kojem je grupa učenika šikanirala profesora sociologije i filozofije S. Š. Na snimku koji je tada objavljen, prikazano je i da profesor nije ostao dužan učenicima, već da je htio i da se fizički obračuna sa njima.

Tadašnji direktor Esad Crnovršanin potvrdio je autentičnost snimka i rekao da su scene izazvali “uličari”, koje ne poznaje, a koji često obilaze škole i dvorišta i prave slične probleme.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply