OŠ „Štampar Makarije“ dobija dodatni školski objekat za 250 đaka

Škola „Štampar Makarije“, koja je jedna od najvećih u Crnoj Gori, ubrzo će, rekonstrukcijom postojećih prostorija koje se nalaze u blizini škole, dobiti dodatni objekat kapaciteta za oko 250 djece, a koji će biti priveden namjeni ulaganjem Ministarstva prosvjete i NR Kine.

Ukupna investicija u rekonstrukciju i adaptaciju je 200.000 eura, od čega će Ministarstvo prosvjete uložiti 150.000, a ambasada NR Kine 50.000 eura, a to su danas, predstavljajući zajednički projekat, saopštili ministar prosvjete dr Damir Šehović i ambasador NR Kine NJ.E. Liu Đing.

Kako je rekao ministar Šehović, riječ je o prostorijama koje se nalaze prekoputa škole, a do kojih se došlo efikasnom saradnjom sa Upravom za imovinu Crne Gore.

Prema njegovim riječima, rekonstrukcijom tih prostorija, zajedno sa ambasadom NR Kine, a uz podršku skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, se faktički dobija novi manji školski objekat površine oko 700m2, koji će imati osam učionica, toalete i ostale prateće sadržaje, a koji će zelenim površinama i parkovskim stazama biti povezan sa matičnim objektom.

Šehović dodaje da je ova škola dobila i prostor od Ministarstva odbrane od oko 140 m2 za potrebe produženog boravka, čime će se dodatno osloboditi prostor unutar matičnog objekta škole.

Sve navedeno znači da je škola „Štampar Makarije“ dobila ukupno oko 850 m2 dodatnog prostora. To, kako je kazao ministar, znači da se dodatnim prostorom na kvalitetan način izlazi u susret potrebama za proširenje kapaciteta škola u ovom dijelu grada, do izgradnje novih objekata.

„Trenutno su kinesko – crnogorski odnosi na najvišem nivou u istoriji, a saradnja u oblasti obrazovanja i kulture ostvarila je napredak“, kazao je povodom proširenja škole „Štampar Makarije“ ambasador Đin.

Kako je ocijenio, obje zemlje pridaju veliki značaj obrazovanju, što je osnova koja ih povezuje.

On je kazao da je tokom posjete OŠ „Štampar Makarije“ uočio koliko učenici i nastavnici ove škole vrijedno rade, zbog čega je Ambasada odlučila da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete radi na projektu proširenja.

Direktorica škole Nataša Vlahović ocijenila je da je projekat proširenja od velikog značaja za rasterećenje kapaciteta Škole, a zahvalila se Ministarstvu, Ambasadi NR Kine, kao i Skupštinskom odboru za obrazovanje, nauku i kulturu, na saradnji u ovom projektu.

„Nadam se da će realizacija Projekta opravdati uložena sredstva i pokazati da su došla u prave ruke“, zaključila je Vlahović.

Ministarstvo će do izgradnje novih objekata, samostalno ili u saradnji sa partnerima raditi na rekonstrukcijama i adaptacijama već postojećih objekata, u cilju proširenja kapaciteta. Tako su, navode oni, prošle godine dograđene učionice u OŠ „Radojica Perović“ vrijednosti oko 200.000 eura, a ovogodišnjom adaptacijom prostora unutar OŠ Sutjeska vrijednom 30.000 eura, dobijene su još dvije učionice.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply