Šehović prosvjetnim radnicima: Imate podršku Vlade da budete oslonac društva

Foto: Ministarstvo prosvjete

Vlada Crne Gore će uvijek podržati prosvjetne radnike u stalnom poboljšanju uslova za rad i život, kako bi oni potom bili u mogućnosti da uče djecu, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović uoči Svjetskog dana učitelja koji se obilježava 5. oktobra.

Kako je kazao, svako postignuće imalo je za temelj najbliže okruženje: porodicu, prijatelje i školu.

“Ti ambijenti, iz kojih dijete uzima elemente za izgradnju ličnosti, katkad ne funkcionišu savršeno. Nekad je potrebna podrška porodici. Nekad su pak potrebne promjene u načinu na koji dijete provodi vrijeme sa prijateljima. Ali škola, kao treći i noseći stub ličnosti, u svakom momentu mora biti optimalno okruženje za dijete”, navodi ministar.

Dodaje da je to velika obaveza, ali i povjerenje koje se stavlja u ruke nastavnika.

“Od vas se očekuje da budete profesionalni; prenesete gradivo; pratite da li ga djeca usvajaju i pomognete im u tome; držite kriterijume, ali ne tako da djeca nemaju podsticaj; da imate kvalitetnu komunikaciju sa roditeljima; da budete otvoreni za prilagođavanje načina rada; za djetetove emotivne potrebe; da prepoznate promjene u ponašanju i adekvatno se odnesete prema tome; da ih motivišete… Da tih nekoliko sati budete sve što je potrebno onome ko se tek razvija”, kazao je Šehović.

Takva vrsta odgovornosti, kako kaže, ne može biti povjerena bilo kome.

“Nju može ponijeti samo onaj ko je od sebe načinio čovjeka i profesionalca, a ko pritom funkcioniše u adekvatnim uslovima. Sve navedeno usmjerilo nas je na potpuno jasan cilj: davanje pune podrške onoj poziciji nastavničke profesije koja joj je oduvijek, po prirodi stvari, pripadala u društvu”, kazao je ministar.

Prema njegovim riječima, Fond za kvalitet i talente koji je osnovalo Ministarstvo prosvjete, u cilju nagrađivanja najboljih u obrazovanju, pokazao je koliko u sistemu imamo prostora za prepoznavanje onih koji rade i za koje će iznova i iznova tražiti načine da im kažu “hvala”.

“To radimo kako pomenutim nagrađivanjem, tako i rješavanjem stambenih potreba zaposlenih u prosvjeti. Izdvajanje preko 6 miliona eura od osnivanja zadruge “Solidarno” za te namjene, govori da li je Vlada i koliko, imala u vidu potrebe nastavnika”, kazao je minister.

Dodaje da u Ministarstvu cijene da je potrebno povećati zarade prosvjetnih radnika, te da u tekućim pregovorima sa Sindikatom razmatraju sve održive načine za realizaciju tog cilja.

“Odavno je rečeno da dobro poučava onaj ko dobro razlikuje. Zato će vas Vlada uvijek podržati u stalnom poboljšanju uslova za rad i život, kako biste vi potom bili u mogućnosti da djecu naučite da razlikuju. Znanje od neznanja. Istinu od neistine. Dobro od lošeg”, poručio je Šehović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply