Besplatno voće/povrće i mliječni proizvodi za mlađe osnovce u 7 škola

U sedam od ukupno 163 crnogorske škole u Crnoj Gori ove godine đaci nižih razreda dobijaće besplatno voće/povrće, mlijeko/mlječne proizvode, jer će u njima početi da se primjenjuje pilot projekat Školska šema Ministarstva poljoprivrede.

Kada će početi relalizacija još nije poznato, ali jeste da će obuhvatiti osnovne škole „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada, „Radomir Mitrović“,„Vukašin Radunović“ i „Vuk Karadžić“ iz Berana, „Risto Ratković“ i „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja i „Risto Manojlović“ iz Kolašina.

Kako su kazali iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, cilj je poboljšanje prehrambenih navika i promocija zdravih stilova života kod najmlađih.

Mogućnost da se u Crnoj Gori počne sa realizacijom ovog programa koji je vrlo popularan i uspješno se realizuje u zemljama EU, Ministarstvo je definisalo u ovogodišnjem Agrobudžetu.

Nakon održanih radionica sa ekspertima iz EU i konsultacija na nivou nadležnih obrazovnih i zdravstvenih institucija, u skladu sa agrobužetskom mjerom podrške realizaciji ovog Programa, Ministarstvo je u srijedu objavilo Javni poziv za dobavljače i proizvođače zainteresovane za učešće u Programu, odnosno distribuciji voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Pravo učešća po ovom javnom pozivu imaju svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači, proizvođači udruženi u neki od oblika organizovanja (udruženja, kooperative, organizacije proizvođača) i distributeri voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda iz Crne Gore upisani u relevantne registre – pravna i fizička lica koja su registrovana za proizvodnju i/ili isporuku voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda.

Oni koji budu odabrani po ovom javnom pozivu za učešće u pilot projetku biće u obavezi da isporučuju proizvode sa liste prihvatljivih proizvoda do korisnika projekta (škola), u obliku pripremljenih i upakovanih obroka spremnih za konzumaciju.

Na listi prihvatljivih proizvoda za distribuciju su: jabuka, kruška, šljiva, trešnja, breskva, nektarina, kajsija, agrumi, kivi, stono grožđe, bobičasto voće, zatim šargarepa, cvekla, rotkvice i drugo korjenasto povrće, paradajz, krastavac, zelena salata, pasterizovano mlijeko, kao i jogurt i kisjelo mlijeko, objašnjeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

U zemljama EU Školske šeme realizuju se po različitim modelima koji odgovaraju njihovim specifičnostima. Zato će, kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, i Crna Gora kroz predstojeći Pilot projekat sagledati mogućnosti za realizaciju programa i od škola i dobavljača, i definisati najbolji model organizacije postupka nabavke i distribucije obroka u školama.

“Očekujemo da će jedan od rezultata Pilot projekta biti iskazano interesovanje većeg broja škola u Crnoj Gori da se uključe u Program koji predstavlja investiciju u budućnost naše djece”, kazali su iz Ministarstva.

Osim podjele zdravih obroka, Program podrazumijeva i prateće edukativne programe, u vidu predavanja o zdravoj ishrani, nastave na poljoprivrednim gazdinstvima, časova degustacije i dr.

Program će se finansirati kroz Agrobudžet, a članstvom u EU, sredstva za realizaciju Školskih šema obezbjeđuju se iz budžeta EU.

Iz Ministarstva poljoprivrede je krajem juna najavljeno da će ove školske godine početi da realizuje program, kada je održana TAIEX radionica na kojoj su eksperti iz Poljske i Slovačke predstavili način uspostavljanja i funkcionisanja Šema za škole u EU i iskustvo svojih zemalja.

Izvor: Portal analitika

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply