Oko 400 novih mjesta za mališane u vrtićima u četiri opštine

Nova jedinica u Nikšiću

Nove predškolske jedinice u Nikšiću, Kotoru i Baru otvorene su adaptacijom postojećih objekata, a ubrzo se očekuje proširenje još jedne u Podgorici, čime se postojeći kapaciteti proširuju za oko 400 mjesta, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora navode da se time nastavlja politika rasterećenja kapaciteta predškolskih ustanova i kreiranja optimalnih uslova za razvoj djece.

Nikšićka predškolska ustanova “Dragan Kovačević” je u Mjesnoj zajednici Vir otvorila dvadesetu vaspitnu jedinicu Izvor. U tom vrtiću borave djeca uzrasta od dvije do šest godina.

Prema riječima direktorice te ustanove Radmile Backović, vrtić, u koji je upisano 110 djece, opremljen je po standardima i ima uređen i bezbjedan dvorišni prostor, a vrijednost investicije bila je skoro 30.000 eura.

„Bitno je napomenuti da je u narednoj godini planirana i adaptacija objekta Društveni standard Željezare (Budo Tomović) od oko 700m2, u cilju rada sa djecom RE zajednice“, kazala je Backović.

Ove godine je u pomenutu nikšićku predškolsku ustanovu upisano ukupno 2.100 djece.

Direktorica predškolske ustanove Radost u Kotoru Vjera Rašković-Perojević, kazala je da su adaptirali postor u JU Resursni centar za sluh i govor „dr Peruta Ivanović“ i da je za potrebe adaptacije uloženo je oko 4.500 eura.

„Preko 30 predškolaca boravi u ovim prostorijama. Napominjemo da ima još roditelja zainteresovanih za upis, što pokazuje da je kampanja Ministarstva prosvjete Zablistaću u vrtiću bila uspješna“, dodala je Rašković-Perojević.

Iz barske predškolske ustanove „Vukosava Ivanović Mašanović“ navode da se širenje kapaciteta upravo privodi kraju.

Kako navodi direktorica Gordana Mijović, zakupljen je novi prostor, koji je adaptiran tako da bude pogodan za smještaj djece jaslenog uzrasta.

„U objektu će boraviti oko 80 djece uzrasta od jedne do dvije i po godine, odnosno mlađe i srednje jaslice, a potpuno opremanje objekta očekuje se do kraja naredne sedmice. Ulaganja iznose oko 30.000 eura, a Ministarstvo prosvjete će za ove namjene opredijeliti 15.000 eura. Prostor je površine 243 m2 i to je dvanaesta vaspitna jedinica u sastavu barske predškolske ustanove „Vukosava Ivanović Mašanović“. Zvaće se Bubamara“, kazala je Mijović.

Podgorička predškolska ustanova „Đina Vrbica“ radi na daljem proširenju svojih kapaciteta.

Kako se navodi u saopšenju Ministarstva prosvjete, narednih sedmica planira se početak radova na proširenju jednog postojećeg prostora, koji će biti adaptiran i prilagođen potrebama vrtića.

„Ovom adaptacijom dobićemo prostor za oko 200 djece u 7 učionica. U dvije od tih prostorija bi trebalo da budu smještena djeca jaslenog uzrasta“, rekao je direktor ustanove „Đina Vrbica“ Vuk Stanišić.

Iz Ministarstva dodaju da je u prethodne dvije i po godine otvoreno je oko 1.700 novih mjesta za djecu u vrtićima, kako kroz izgradnju novih objekata, tako i kroz adaptaciju već postojećih koji se ustupaju predškolskim ustanovama na privremeno ili trajno korišćenje, ili iznajmljuju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply