Učenici bojkotuju nastavu zbog kombinovanih odjeljenja

Foto: Promo/Opština Tuzi

Oko 100 učenika područnih odjeljenja OŠ „Mahmut Lekić” u Vuksanlekićima i Sukuruću, u opštini Tuzi, od početka školske godine bojkotuje nastavu zbog odluke Ministarstva prosvjete da se formiraju kombinovana odjeljenja, odnosno da nastavu pohađaju zajedno đaci prvog i trećeg razreda i drugog i četvrtog.

Kako Dan navodi da roditelji ne žele takav sistem rada u školi i najavljuju bojkot dok Ministarstvo ne promijeni odluku.

U područnom odjeljenju u Vuksanlekićima ima 49 učenika – u prvom razredu deset, drugom sedam, trećem 17, četvrtom četiri i petom 11.

U Sukuruću ima ukupno 52 đaka, od kojih prvaka 15, učenika drugog razreda devet, trećeg sedam, četvrtog 12 i petog devet.

Roditelji đaka oba područna odjeljenja počeli su potpisivanje peticije nakon što im je prva vraćena, jer su im iz Ministarstva rekli da ne sadrži matične brojeve.

Predstavnik trećeg razreda u Savjetu roditelja u školi u Vuksanlekićima Edmond Ujkaj kaže za Dan da ne odustaju od bojkota dok im Ministarstvo ne ispuni zahtjeve.

On je naveo da je direktor škole roditeljima saopštio da je to odluka Ministarstva da se kombinuju odjeljenja koja imaju manji broj učenika.

“Prvi razred kod nas ima deset đaka i to je dovoljan broj za odjeljenje, s obzirom na uslove koje imaju djeca u školi. Hoće da kombinuju drugi i četvrti razred, jer imaju malo đaka. Roditelji su nezadovoljni jer smatraju da se ide ka tome da se ugase područna odjeljenja. Ministarstvo hoće da primora roditelje da ih upisujemo u školu u Tuzima”, rekao je Ujkaj.

On je najavio da će peticija danas biti kompletirana i poslata Ministarstvu.

Ujkaj objašnjava da uslovi u objektu ne dozvoljavaju spajanje dva razreda jer nema prostora.

“Gubi se i kvalitet nastave, jer jedan učitelj ne može predavati za dva razreda. Stav roditelja je da se bojkotuje sve dok nam se ne izađe u susret. Ako dobijemo negativan odgovor dogovorićemo dalje korake”, rekao je Ujkaj za Dan.

Predsjednik Savjeta roditelja škole u Sukuruću, Rako Camaj kaže da se svake godine pokušava nanijeti nepravda djeci ove škole. On je naveo da su u utorak imali sastanak u razredima i da su donijeli odluku da djeca do daljeg ne idu u školu.

Prema njegovim riječima za roditelje je neprihvatljivo da dva razreda budu u istom odjeljenju i da im predaje isti nastavnik po pet minuta.

“To nećemo dozvoliti jer nastava gubi na kvalitetu. O ovoj namjeri ministra Damira Šehovića obavijestićemo i predsjednika države Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića, a ako nam ni oni ne izađu u susret obratićemo se ambasadama, UNICEF-u i drugim institucijama”, rekao je Camaj.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply