Teret odgovornosti snosi cijelo društvo

Foto: Printscreen YouTube (Vijesti)

Kada maloljetnik počini krivično djelo ili zločin poput ubistva, teret odgovornosti snosi cijelo društvo jer se na više nivoa moglo prepoznati da dijete ispoljava agresivno ponašanje u različitim uzrastima, pa i u ranom, smatra načelnica Stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva, Dijana Popović Gavranović.

“To dijete raste među svima nama, mi ga znamo od rođenja kao roditelji, kroz predskolšku, školsku ustanovu. Nije to dijete živjelo na pustom ostrvu, mogli smo svi da prepoznamo da ispoljava na ranom uzrastu agresivno ponašanje”, smatra ona.

Prema njenim riječima, ima i djece koja su druga krajnost – tiha, mirna i za koju stručnjaci nekad kažu da su ekspres lonac. Oni kupe i kupe, ne znaju šta da rade s tim što ih muči, ne obraćaju se nikome, niko ih ne vidi jer su tihi, mirni, poslušni, fini kod kuće, u školi, uzorni đaci i najedanput se desi eksplozija jer više ne može da izdrži.

“Odgovorni smo svi”, kazala je Popović Gavranović u emisiji Boje jutra na TV Vijesti.

Komentarišući navode policije, koja sumnja da je šesnaestogodišnjak iz Nikšića ubio svoju osamnaestogodišnju sugrađanku, i da se radi najverovatnije o zločinu iz strasti, stručnjaci ističu da se takve situacije vezuju za odrasle osobe, nikako za djecu, i da se u takvim slučajevima ubistvo ne počini iz afekta,  naprotiv.

“Potrebno je da neko mnogo vremena provede fokusiran na tu osobu ili ideju da bi se počinio zločin iz strasti”, kazala je klinički psiholog i načelnica Centra za autizam, razvojne smetnje i dječju psihijatriju, Nađa Ševaljević.

Upravo se na tu ustanovu nadležni organi oslanjaju kada je u pitanju podrška žrtvi, ali i procjena maloljetnika koji je učinio teško krivično djelo.

I Popović Gavranović ističe da se tokom njenog tridesettrogodišnjeg iskustva rada sa djecoma nije desilo da se zločin iz strasti vezuje za maloljetne osobe, već isključivo odrasle, i da treba biti obazriv pri iznošenju takvih procjena.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply