Sindikat traži da država gradi socijalne stanove

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) zatražila je u inicijativi upućenoj Vladi da država gradi socijalne stanove za sve one koji ne mogu da riješe stambeno pitanje.

Inicijativu za izgradnju socijalnih stanova uputili su Vladi Crne Gore, za koju se nadaju da će konačno imati sluha, posebno nakon svih dešavanja o rješavanju stambenih pitanja državnim funkcionerima.

Generalni sekretar USSCG,Srđa Keković, u izjavi za CdM poslao je jasnu poruku – država treba da gradi socijalne stanove, da oni budu vlasništvo države, da ih ona daje mladim građanima i onima koji ne mogu po tržišnim uslovima da riješe stambeno pitanje.

“Da ti građani imaju priliku da žive u takvim stanovima, rentiraju ih za neku normalnu cijenu, a da ih ne tjeramo u ropstvo kroz projekat 1000+ koji čine bankarski i građevinski lobi profitabilnim”, smatra on.

Prema njegovim riječima, kada bi država svake godine uložila po pet miliona eura da gradi stanove i daje ih u zakup i od tih para održava te stanove i ulaže u nove, za pet godina bi imali ogroman broj stanova kojima bi se mogli rješavati goruća pitanja ljudi koji na tržištu ne mogu da dođu do stana.

Prvi čovjek USSCG poručuje da je krajnje vrijeme da građanin bude u centru pažnje.

“Godinama unazad pokrećemo inicijativu o stanovima. To je model koji je poznat u zemljama Evrope. Ne izmišljamo mi toplu vodu. Treba da uđemo u tu prču”, napominje Keković.

U inicijativi koju su uputili Vladi Crne Gore navodi se da USSCG dugi niz godina inicira rješavanje jednog od najistaknutijih egzistencijalnih problema našeg članstva, zaposlenih i građana Crne Gore, a to je nemogućnost obezbjeđivanja adekvatnog stambenog prostora.

“Razumijevanje stanovanja kao ljudskog prava i kao važnog instrumenta socijalne politike i borbe protiv siromaštva i isključenosti, kao i iskrena volja da se ovom problemu pristupi sistemski i kroz otvoreni dijalog sa socijalnim partnerima, nevladinim sektorom i svim zainteresovanim akterima preduslovi su da stvorimo i vodimo proaktivnu stambenu politiku. S tim u vezi, USSCG se više puta obraćala Vladi Crne Gore, što je učinila i danas, upućujući Inicijativu za gradnju socijalnih stanova za građane koji nijesu u materijalnoj mogućnosti da na slobodnom tržištu riješe ovo pitanje”, navodi se u dopisu upućenom Vladi.

Sindkat najavljuje nastavak borbe za prava radnika, da ne bi radili u strahu od otkaza, sa posebnim osvrtom na radnice koje žele da se ostvare kao majke.

Iz USSCG su više puta saopštavali kako im se javljaju žene kojima zbog toga što su ostajale trudne nije produžen ugovor u radu. U većini slučajeva trudnice i porodilje ne ostaju na poslu jer im se ne produžava radni odnos. Zato, kažu u USSCG, treba stati u njihovu zaštitu.

Kako bi se ovaj problem riješio treba, kaže Keković, da bude što manje nestabilnih ugovora o radu, odnosno treba težiti da se, kako je to nekad bilo, ugovori o radu po pravilu zaključuju na neodređeno vrijeme.

Izvor: CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply